Boza potječe iz Turske
Ovaj napitak će vam pomoći u borbi s umorom i pojačati imunitet
Boza potječe iz Turske, iz vremena Otomanskog carstva, a vjerovalo se da ovo piće staro više od tisuću godina daje snagu organizmu.
To je osvježavajuće, bezalkoholno piće koje se dobiva fermentacijom vodene otopine kukuruznog brašna, kvasca i šećera. Sok je guste strukture, mutan i neobičnog mirisa, žućkaste do oker boje.
Bogata je vitaminima A, B i E, kao i željezom. Sadrži i veliki broj korisnih bakterija, pa je posebno dobar za sportaše, trudnice i rodilje. Idealan je za imunitet.
Trenutačno pomaže kod iscrpljenosti, dehidracije i mamurluka. Recept za bozu je jednostavan i možete je pripremiti kod kuće, prenosi Krstarica.
Trebate:
500 grama neprosijanog kukuruznog brašna
5 litara mlake vode
20 grama kvasca
500 grama šećera
Priprema:
Kukuruzno brašno stavite u veliki lonac, dodajte 5 litara vode i ostavite “prenoćiti”. Ujutro stavite na štednjak i kuhajte dva sata uz povremeno miješanje. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji par sati.
Nakon toga u smjesu umiješajte kvasac razmućen s malo mlake vode, pa opet ostavite “prenoćiti” do sljedećeg dana. Sutradan tekućinu procijedite kroz gazu i dodajte šećer.
Po želji piće možete ukrasiti cimetom u prahu.
Izdvojeno
-
U četvrtak opet sunčanije i većinom manje hladno, premda u unutrašnjosti uz mraz, mjestimičnu maglu, na Jadranu lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
U petak 10. siječnja 2025. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Adriana Branka Pojatina, je javno obranila doktorski rad pod naslovom Umreženost identitetskih i turističkih prostora na primjeru štovanja Gospe od Sniga u Kukljici
-
Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.
-
PD Paklenica poziva sve zainteresirane na predstavljanje monografije i prigodnu izložbu “PD Paklenica – 125 godina planinarstva na zadarskom području” koje će se održati u četvrtak, 16. siječnja,u 18 h u atriju Providurove palače.
Reci što misliš!