Lifestyle

nemojte i vi

Ovo su najčešće pogreške pri kuhanju kave, a uništavaju joj okus

Ovo su najčešće pogreške pri kuhanju kave, a uništavaju joj okus

Iako se kuhanje kave čini kao sasvim jednostavan zadatak, većina ljudi radi barem jednu od ovih pogrešaka.

Bez obzira na to gdje vaše vještine leže u spektru pripreme kave, vjerojatno postoji nekoliko koraka u procesu koji ostavljaju prostora za poboljšanja, piše Večernji list. Evo najvećih pogrešaka koje pravite dok kuhate kavu kod kuće, plus kako ih popraviti, piše Real Simple.

Količina zrna

Različiti stilovi kuhanja zahtijevaju različite veličine mljevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kave veća ako je finije mljevena.

Korištenje finije mljevenih zrna također povećava vrijeme potrebno za prolazak vode kroz talog kave, što povećava vrijeme tijekom kojeg su voda i talog u kontaktu. Sve se to prevodi u ovo opće pravilo: metode kuhanja s kraćim vremenom kontakta zahtijevaju finije mljevena zrna kave; oni s duljim vremenom kontakta zahtijevaju grublje mljevena zrna.

Voda iz slavine

Lako je zaboraviti da je kava približno 98 posto vode. Unošenje odgovarajuće kemije vode promijenit će kvalitetu vaše kave, a idealna je uporaba filtrirane vode.

Temperatura kuhanja

Temperatura vode izuzetno je važna. Tijekom kuhanja treba biti između 90° C i 95° C. Korištenje termometra najjednostavniji je način da provjerite je li voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuhati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi prije kuhanja.

Mjerenje kave

Ljudi često dodaju previše kave da bi bla jačeg okusa, ali ako koristite previše, riskirate da dobijete kisele okuse. Osim toga, unatoč onome što mislite, više kave neće napraviti jaču šalicu kave.

Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući iz zrna prije nego što uništite okus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i omjera vode i kave. Zlatno pravilo je dvije žlice kave na 170 mililitara.


Reci što misliš!