Lifestyle

kreni zdravo!

Čaj od kestena odličan za upale i edeme

Čaj od kestena odličan za upale i edeme
www.pixabay.com

U jesensko vrijeme bi bilo dobro iskoristiti što više plodova koje nam daje ovo godišnje doba. S jeseni se uvijek povezuju i kesteni, a mnogima su upravo oni asocijacija na hladnije dane koji nagovješćuju zimu. Od ovog ploda može se raditi kesten pire, kolači od kestena, med od kestena, ali i čaj od kestena.

Iako možda malo manje poznat, čaj od kestena zapravo ima brojne dobrobiti za naše zdravlje.

Razlika između pitomog i divljeg kestena?

Na našim šumskim područjima možete pronaći divlji kesten i pitomi kesten. Ove vrste kestena pripadaju različitim porodicama i zapravo su samo slične u plodu.

Pitomi kesten je jestiv i ljekovit te se može koristiti za pripremu pirea, brašna od kestena, kolača i drugih.

Divlji kesten se može koristiti za izradu ljekovitih pripravaka, ali se ne može jesti. Divlji je kesten više dekorativne svrhe, ali je dosta ljekovit. Kod ove biljke koristiti se mogu svi dijelovi biljke – pupovi, listovi, kora, cvjetovi i korijen.

Gotovo svi dijelovi ove biljke su ljekovizi i to zahvaljujući escinu. Escin je smjesa saponina koji se nalaze u smeđoj ovojnici ploda i u drugim dijelovima biljke, ali u manjim količinama.

Osim escina koji se kao tvar koristi u liječenju varikoznih vena, oticanja nogu i grčeva, ekstrakt divljeg kestena sadrži i flavonoide te masne kiseline. To samo podržava njegova ljekovita svojstva.

Escin je najznačajniji po svom pozitivnom djelovanju na vene i kapilare i često se može naći u obliku krema ili gelova. Osim toga, upravo se od divljeg kestena radi čaj od kestena, baš zbog svih ljekovitih svojstava.

Ljekovitost čaja od kestena

Čaj od divljeg kestena često se koristi u tradicionalnoj medicini i homeopatiji iako nema dovoljno čvrstih znanstvenih dokaza koji bi potvrdili njegova ljekovita svojstva.

Međutim, sastav kestena potvrđuje da takav čaj može pomoći kod određenih stanja. Uz escin, sadrži i tanine, flavonoide, šećer, ulja i vitamine.

Ovo su samo neka od ljekovitih svojstava čaja od kestena:

– smanjuje bolove kod proširenih vena

– smanjuje oticanje kože

– ima antioksidativna svojstva

– ima protuupalna svojstva

– pomaže u smanjivanju edema na koži

– pomaže kod smanjivanja upala

– smanjuje kašalj i groznicu

– utječe na smirivanje crijeva

Ljekoviti čaj od kestena može se raditi od nekoliko različitih dijelova ove biljke. Divlji kesten se ne bi trebao uzimati oralno u većim količinama. Stoga se priprema kao čaj ili se uzima kao ekstrakt u malim količinama. Nuspojave čaja od kestena zbog prevelike doze mogu biti povraćanje, proširenje zjenica pa i gubitak svijesti.

Iako se koristi naziv čaj od kestena, možda bi bolje odgovarao pojam “pripravak od kestena” jer se isti može raditi od listova, cvjetova, korijena, kore i ploda.

Za izradu čaja od kestena bit će potrebno:

– usitnjena kora divljeg kestena

– ekstrakt kore divljeg kestena

– suhi cvjetovi ili listovi divljeg kestena

Recept za čaj od kore kestena

Jušnu žlicu usitnjene kore divljeg kestena prelijte s 2 dcl vode. Voda ne mora biti vrela. Tekućinu ostavite tako da se namače 12 sati i onda dobro procijenite.

Ako želite odmah konzumirati čaj od kestena onda jušnu žlicu usitnjene kore prelijte vrućom vodom i poklopite. Ostavite da tako stoji oko sat vremena i onda popijte.

Nemojte piti cijelu šalicu odjednom jer se čaj od kestena pije u gutljajima i to ne više od dvije šalice dnevno.

Recept za čaj od listova kestena

Za izradu jedne šalice čaja od kestena od listova potrebno vam je oko jedne jušne žlice sušenih listova i/ili sušenih cvjetova. Riječ je otprilike o jednom gramu suhe materije.

Isto prelijte s 2dcl kipuće vode. Ostavite da stoji oko 10 minuta pa procijedite. Pijte u gutljajima kroz dan kako biste smanjili kašalj. Nemojte popiti više od dvije šalice dnevno.


Reci što misliš!