Lifestyle

dobro je znati

Koliko često trebamo napraviti pauzu od lakiranja noktiju?

Koliko često trebamo napraviti pauzu od lakiranja noktiju?
Ilustracija

Stalna uporaba laka za nokte i odstranjivača može uzrokovati stanjenje noktiju i gubitak čvrstoće. To može dovesti do udubljenja i neravnina na površini nokta.

Savršeno nalakirani nokti mogu značajno poboljšati izgled naših ruku, s tim se svi slažu. Uostalom, lak za nokte je popularan dodatak koji dolazi u različitim bojama i teksturama.

Svi volimo redovito lakirati nokte kako bismo izrazili svoj osobni stil. No što se zapravo događa s našim noktima ako ih uvijek ostavljamo nalakirane? Trajni lak za nokte može imati različite učinke na zdravlje i izgled noktiju. Novi list donosi koji su to.

Suhoća i lomljivost noktiju

Česta uporaba odstranjivača laka za nokte i stalno nanošenje laka može dovesti do suhih i lomljivih noktiju. Kemijski sastojci u laku za nokte i sredstvu za uklanjanje mogu ukloniti prirodnu vlagu s noktiju, što rezultira lomljivim i slabim noktima. Kako biste to izbjegli, preporučljivo je redovito provoditi rutinu njege noktiju koja uključuje hidrataciju.

Žuta diskoloracija

Još jedna moguća posljedica neprestanog lakiranja noktiju je žutilo. To je osobito uobičajeno kada se koriste tamne ili intenzivne boje. Pigmenti u laku za nokte mogu prodrijeti u nokat i promijeniti mu boju. Kako biste to spriječili, važno je nanijeti zaštitni sloj prije nanošenja laka za nokte. Prozirni temeljni sloj može pomoći u zaštiti noktiju od promjene boje.

Moguće infekcije i gljivične infekcije

Ako se lak za nokte ne ukloni pravilno ili se predugo ostavi na noktima, može doći do infekcija i rasta gljivica. Lak za nokte zatvara nokat i sprječava prirodnu izmjenu zraka i vlage. To olakšava bakterijama i gljivicama da se razmnožavaju i uzrokuju infekcije. Važno je redovito uklanjati lak s noktiju i dati noktima vremena da dišu.

Promjena strukture nokta

Stalna uporaba laka za nokte i odstranjivača može uzrokovati stanjenje noktiju i gubitak čvrstoće. To može dovesti do udubljenja i neravnina na površini nokta. Poželjno je raditi redovite pauze u lakiranju kako bi nokti imali vremena da se regeneriraju.

Zbog svih ovih razloga je preporučljivo raditi redovite pauze u lakiranju noktiju kako bi im dali vremena da se regeneriraju. Međutim, točna učestalost ovisi o raznim čimbenicima, kao što su stanje vaših noktiju, vrsta laka za nokte koji koristite i vaše individualne potrebe. 

U pravilu se preporučuje napraviti pauzu od lakiranja noktiju svaka dva do tri tjedna. Tijekom ove pauze, nokti mogu disati i oporaviti se.

To omogućuje noktima da povrate svoju prirodnu vlažnost i ojačaju njihovu snagu. Međutim, ako su vam nokti već oslabljeni ili oštećeni, možda bi bilo preporučljivo napraviti dulje stanke.

Na primjer, možete napraviti dulju stanku svakih četiri do šest tjedana kako biste noktima dali dovoljno vremena za oporavak.


Reci što misliš!