gastro kutak
Grah prije kuhanja nikako nemojte potapati u vodi
Grah je jedna od omiljenih namirnica u Hrvatskoj, a postoje brojni savjeti o ispravnom načinu njegovog kuhanja. Međutim, zbog jedne tvari koja se nalazi u grahu može doći do probavnih problema.
Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti vrlo štetne za organizam zbog fitinske kiseline, piše Krstarica.
Ova kiselina veže važne elemente poput bakra, magnezija, joda, željeza i cinka. Kao rezultat toga, ti se elementi izlučuju iz tijela prije nego što organizmu pruže bilo kakvu korist.
Probavni sustav nema barijeru koja bi zaštitila od fitinske kiseline, koja sprječava apsorpciju minerala, bjelančevina i masti.
Posljedica toga je manjak važnih hranjivih tvari, što može uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sustava.
Fitinska kiselina jedan je od najčešćih uzroka anemije, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).
Koje namirnice sadrže puno fitinske kiseline?
Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline nalaze se zob, riža, pšenica, grah, leća, kikiriki, grašak i soja.
Također su problematični neki orašasti plodovi poput lješnjaka, badema i oraha.
Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u sjemenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i sezama.
Sve te namirnice sadrže velik broj hranjivih tvari potrebnih tijelu, uključujući vlakna, pa se ne treba odreći njihovog unosa.
Kako se osloboditi fitinske kiseline?
Postoji nekoliko načina za neutraliziranje ove kiseline. Jedan od njih je toplinska obrada, koja smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 posto.
Ipak, najbolji učinak postiže se potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode je što zahtijeva puno vremena.
Na primjer, smeđa riža treba stajati u vodi 12 sati, zobene pahuljice 10-12 sati, bijela riža devet sati, biserni ječam šest sati…
Za bolje rezultate možete u vodu dodati malo octa ili limunovog soka.
Postoji još jedan način za neutralizaciju fitinske kiseline, a to je potapanje “problematičnih” namirnica u sirutku.
Također, tijekom klijanja graha i žitarica, količina fitinske kiseline smanjuje se za otprilike pola.
Kombinirana obrada namirnica najbolja je metoda.
Ako se ista hrana prvo potopi, pa zatim kuha ili peče, iz nje će se izbaciti najviše fitinske kiseline.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!