Lifestyle

Ako imate problema ...

Ovakav način spavanja odobrila je i NASA

Ovakav način spavanja odobrila je i NASA
Pexels

Ako imate problema sa snom, mučite li se i prevrćete po krevetu do jutra, možda vam pomogne položaj koji su osmislili znanstvenici.

Takozvani položaj nulte gravitacije može poboljšati cirkulaciju i ublažiti simptome refluksa kiseline. To tvrdi stručnjak za spavanje Martin Seeley, koji objašnjava da položaj uključuje spavanje s lagano podignutom glavom i nogama, piše krstarica.com.

“Ovaj položaj osmišljen je da simulira položaj tijela kada je u bestežinskom okruženju, kao što je u svemiru”, objasnio je.

Seeley dodaje da je ovaj položaj izvorno razvila NASA kako bi pomogla astronautima da se prilagode učincima mikrogravitacije tijekom svemirskih letova, a od tada je prilagođen za korištenje u bolnicama i domovima za starije osobe.

„Prvo, ovaj položaj pomaže smanjiti pritisak na kralježnicu, što pomaže u ublažavanju bolova u leđima i drugih neugodnosti koje mogu ometati spavanje. Drugo, postavljanje nogu iznad srca može poboljšati cirkulaciju smanjenjem sile gravitacije na krvožilni sustav. To može spriječiti oticanje nogu i stopala i poboljšati protok krvi u mozgu i drugim vitalnim organima,” nastavlja.

I treće, položaj vam može pomoći da manje hrčete, ali i ublažiti simptome refluksa kiseline. Za stvaranje improviziranog položaja za spavanje bez gravitacije, preporučio jastuke za podupiranje glave i nogu.


Reci što misliš!