Lifestyle

#oprezno

Nakon 50. godine kavu treba piti isključivo na ovaj način jer inače podiže kolesterol i šećer

Nakon 50. godine kavu treba piti isključivo na ovaj način jer inače podiže kolesterol i šećer
Promo fotografija

Jedan od omiljenih napitaka koji je neizostavni dio jutarnjih rituala je kava. Zbog osnovnog sastojka koji kava sadrži, a to je kofein, često je meta istraživanja zbog svog snažnog djelovanja.

Mišljenja su uglavnom podijeljena. Dok jedni smatraju da uništava organizam, drugi smatraju da može biti korisna ako se konzumira na određeni način. No, ono što je nesporno je da treba imati mjeru, piše krstarica.com.

Ovom se temom pozabavila i autorica bestselera “Kako riješiti glad”, dr. Pamela Peake. Naime, iako se nakon navršene 50. godine tjelesne funkcije usporavaju, ona smatra da se to može poboljšati određenom prehranom.

Prema njezinim riječima, jedan začin treba dodati u kavu, dok drugi snažno jača imunitet ako ga dodate slanim jelima.

“Kurkuma jača imunitet i smanjuje upalne procese u zglobovima” – rekla je.

Kurkuma djeluje i preventivno za mnoge bolesti, a preporučuje se svima koji žele održati svoje kognitivne funkcije u dobrom stanju.

“Cimet djeluje protuupalno i antimikrobno. Održava razinu šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon jela. Tako sprječava naglo skakanje ili pad šećera te poboljšava osjetljivost organizma na inzulin”, rekla je te savjetovala da se cimet doda u kavu, a kurkuma slanim jelima ili da se konzumira u obliku čaja.

Samo jedan gram cimeta dnevno smanjuje šećer u krvi, trigliceride, LDL kolesterol i druge loše parametre kod osoba s dijabetesom tipa 2.


Reci što misliš!