Lifestyle

#gastro

Zdravstvene blagodati jabuka

Zdravstvene blagodati jabuka

Danas se uzgaja mnogo vrsta jabuka i svaka vrsta ima drugačiji oblik, boju i teksturu. Jabuka može biti slatka ili kisela, a njen okus može varirati ovisno o vrsti koju jedete. Bogate su vlaknima i zato ih je dobro konzumirati na razne načine. I kora je dobra, ako jabuka nije špricana - u njoj ima puno vlakana.

Zdravstvene prednosti jabuka

Jabuke mogu učiniti mnogo za naše zdravlje, zahvaljujući biljnim kemikalijama zvanim flavonoidi. Također sadrže pektin, vlakno koje se razgrađuje u crijevima. Ako ogulite jabuku prije konzumiranja, nećete unijeti toliko vlakana i flavonoida.

Fitokemikalije

To su tvari koje se nalaze u biljkama i mogu biti korisne za ljudsko zdravlje. Ove tvari imaju mnoge nazive, kao što su fitonutrijenti, polifenoli, antioksidansi, fitokemikalije i flavonoidi. Ne biste trebali guliti jabuke, jer se većina fitokemikalija nalazi u kori.

Vlakna

Vlakna mogu usporiti probavu, čime ćete se osjećati siti nakon jela. To može spriječiti pretjerano konzumiranje hrane. Jedenje hrane bogate vlaknima pomaže u kontroliranju simptoma i ublažava učinke žgaravice. Vlakna u jabukama također mogu pomoći kod proljeva i zatvora, prenosi 24sata.

Zaštita od oštećenja krvnih žila i srca

Neka istraživanja pokazuju da biljne kemikalije i vlakna iz kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca. Također mogu pomoći u snižavanju kolesterola i štititi DNA stanica od oksidativnog oštećenja, što može dovesti do raka.

Antioksidansi

Istraživanja pokazuju da antioksidansi u jabukama mogu usporiti rast stanica raka. Također mogu zaštititi stanice u gušterači, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Ostale zdravstvene prednosti

Znanstvenici također pripisuju jabukama pomoć u:

– Snazi pluća
– Zdravlju srca
– Astmi
– Zdravlju kostiju

– Mršavljenju
– Zdravlju mozga (ublažavanju simptoma Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja povezanog s dobi)
– Imunološkom sustavu
– Zdravlju crijeva

Nemojte se brinuti zbog šećera u jabukama. Iako sadrže ugljikohidrate koji utječu na razinu šećera u krvi, ti ugljikohidrati su različiti od drugih šećera koji uklanjaju vlakna korisna za vas.

Nutritivni sastav jabuka

Jabuke imaju nizak udio natrija, masti i kolesterola. Ne pružaju proteine, ali su dobar izvor vitamina C i vlakana.

Jedna srednja jabuka sadrži oko:

– 25 grama ugljikohidrata

– 19 grama šećera
– Razne snažne antioksidanse

Koliko vlakana i kalorija ima jabuka?

Jedna srednja jabuka s korom ima oko 4 grama vlakana, dok jedna bez kore ima oko 2 grama. Jedna srednja jabuka sadrži oko 100 kalorija.

Nuspojave pretjerivanja s jabukama

Iako jabuke imaju zdravstvene prednosti, prekomjerno konzumiranje (kao i bilo koje druge hrane) može biti štetno. Naime, previše voća može uzrokovati debljanje.

Interakcije:

Sok od jabuka može utjecati na lijekove protiv alergija, poput fexofenadina (Allegra). Sok otežava apsorpciju lijeka u tijelu.

Kako kupiti i pripremiti jabuke

Kada kupujete jabuke, provjerite da su čvrste i teške. Kora ne bi trebala imati modrice, rezove ili mekana mjesta.

Jabuke su najzdravije kada se jedu svježe i s korom. Narezane jabuke brzo potamne zbog procesa poznatog kao enzimatsko tamnjenje. Potamnjelo voće nije štetno, ali može izgledati manje privlačno. Kako biste spriječili enzimatsko tamnjenje, uronite jabuke u otopinu limunovog soka.

Čuvajte jabuke u hladnjaku kako bi dulje ostale svježe. Mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, ali će brže zrijeti.

Kada jedete jabuku, ostavite koru jer ona sadrži više od polovice vlakana u jabuci.

 


Reci što misliš!