Lifestyle

#društvo

Estetski ideali i nesavršene žene

Estetski ideali i nesavršene žene
Instagram

S naslovne stranice gotovo svakog ženskog magazina, ili specijaliziranog internetskog portala u čitateljice gleda savršena ljepotica i zbog njih se većina žena same sebi čine neprivlačnima, pišu brojni američki portali namijenjeni ženama i podizanju njihovoga samopouzdanja, ali i britanski Dazed Magazine.

Sretan život i fotošopirane ljepotice

Ali, ne smijemo zaboraviti da se ta lica s naslovnica iz posve običnih mijenjaju u fatalne uz veliku profesionalnu pomoć vizažista, frizera, fotografa i stručnjaka za obradu fotografija koji od prosječne žene stvore nevjerojatnu ljepoticu, koja nema ni bore, ni celulit, gotovo je pravo savršenstvo.

Protiv ideala ljepote

Ljepotice koje vidimo u medijima uživo nisu slične fatalnim ženama na fotografijama- to su uglavnom obične žene. Zato tim nestvarnim idealima ljepote stvarno ne treba težiti i ne smijemo biti nezahvalni onime što nam je priroda podarila. Najvažnije je zdravlje, mogućnost kretanja, osjećanja i radovanja.

Treba zaboraviti nezadovoljstvo vlastitim izgledom i razmišljanja o tome imamo li preveliki nos, preširoke bokove, premale grudi, i tako unedogled, jer time umanjujemo svoju vrijednost, gubimo samopoštovanje i dragocjeno vrijeme za uživanje u životu.

Je li sreća u savršenom izgledu?

Zanima li vas što je ono što jako utječe na sreću? Ne, to nikako nije savršen izgled. Najdugotrajnijim ispitivanjem o sreći na svijetu smatra se studija koja se među studentima na Sveučilištu Harvard i stanovnicima Bostona iz različitih ekonomskih i socijalnih okruženja provodi na Medicinskom fakultetu na Harvardu već više od 70 godina. Ispitivači su u studiji došli do iznenađujućeg otkrića.

Zaključili su da najsnažniji utjecaj na zdravlje ljudi imaju njihovi odnosi s bliskim osobama i koliko su sretni u tim odnosima. Ispitivanje je pokazalo da iskreni odnosi s najbližima pomažu ljudima u teškim trenutcima života te usporavaju mentalno i fizičko starenje, a istodobno su važniji indikator dugotrajnijega i sretnijeg života od društvenog statusa, kvocijenta inteligencije ili gena.

Neka zablista vaša unutarnja ljepota

Ono što je zapravo važno nije dakle vanjska ljepota u skladu s (trenutačnim) idealima ljepote koje ženama (a i muškarcima!) neprestano nameće društvo, nego ono što se događa unutar vas, vaš unutarnji svijet koji možemo nazvati unutarnjom ljepotom. Ona će zasjati onda kada prihvatite sami sebe i zavolite se.

Psiholozi tvrde da svaki čovjek mora najprije zavoljeti sebe, a tek će onda zaista biti sposoban voljeti svoga partnera. Oprostite sebi pogreške, budite nježni i obzirni prema sebi, poštujte svoje želje i potrebe, jer u tome je tajna sreće. Ključ do dugoga, sretnog i zdravog života nalazi se u kvalitetnim odnosima, ljubavi i veselju. Dopustite sebi voljeti i smijati se, ne zamarajte se nevažnim stvarima, jer, jedno je sigurno: život je prekratak za propuštene prilike, uživajte u njemu ovdje i sada.


Reci što misliš!