#gastro
Recept za izvrnuti kolač sa šljivama: Starinski okus, ali i neki novi sastojci
Donosimo recept Marine Minko za jednostavan i sočan "izvrnuti" kolač sa šljivama.
“U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom”, kaže Mare, ali neke je tradicionalne sastojke zamijenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama, prenosi Pun kufer.
U biskvitu su se tako našli zobeno brašno i zobeno mlijeko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara.
Sastojci:
– 100 g pšeničnog brašna
– 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)
– 130 g oraha, mljevenih
– 100 g integralnog ili kokosovog šećera
– 210 ml zobenog mlijeka
– 100 g narančastog batata, pire
– 1 žlica maslinovog ulja
– 2 žlice limunovog soka
– 1 prašak za pečenje
– 1/2 čajne žličice sode bikarbone
– 1/2 čajne žličice soli
– 10 – 15 šljiva
– 2 žlice javorovog sirupa, po želji
Priprema:
1) Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.
“U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom”, kaže Mare, ali neke je tradicionalne sastojke zamijenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama, prenosi Pun kufer.
U biskvitu su se tako našli zobeno brašno i zobeno mlijeko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara.
Sastojci:
– 100 g pšeničnog brašna
– 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)
– 130 g oraha, mljevenih
– 100 g integralnog ili kokosovog šećera
– 210 ml zobenog mlijeka
– 100 g narančastog batata, pire
– 1 žlica maslinovog ulja
– 2 žlice limunovog soka
– 1 prašak za pečenje
– 1/2 čajne žličice sode bikarbone
– 1/2 čajne žličice soli
– 10 – 15 šljiva
– 2 žlice javorovog sirupa, po želji
Priprema:
1) Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.
Izdvojeno
-
Svetkovina sv. Stošije svečano se slavi 15. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru
-
Hladna stopala ne moraju biti vaša svakodnevica. S ovim starinskim trikovima ne samo da ćete ugrijati stopala, već ćete i poboljšati cirkulaciju te ukupno zdravlje.
-
U posljednje su vrijeme agonisti GLP-1 receptora, poznati po svojoj učinkovitosti u liječenju dijabetesa tipa 2 i poticanju mršavljenja, privukli pozornost zbog svojih potencijalnih koristi u drugim područjima zdravlja.
-
Nadbiskup metropolit zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Dražen Kutleša uputio je čestitku Zoranu Milanoviću na ponovnom izboru za predsjednika Republike Hrvatske.
Reci što misliš!