#gastro
Recept za izvrnuti kolač sa šljivama: Starinski okus, ali i neki novi sastojci
Donosimo recept Marine Minko za jednostavan i sočan "izvrnuti" kolač sa šljivama.
“U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom”, kaže Mare, ali neke je tradicionalne sastojke zamijenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama, prenosi Pun kufer.
U biskvitu su se tako našli zobeno brašno i zobeno mlijeko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara.
Sastojci:
– 100 g pšeničnog brašna
– 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)
– 130 g oraha, mljevenih
– 100 g integralnog ili kokosovog šećera
– 210 ml zobenog mlijeka
– 100 g narančastog batata, pire
– 1 žlica maslinovog ulja
– 2 žlice limunovog soka
– 1 prašak za pečenje
– 1/2 čajne žličice sode bikarbone
– 1/2 čajne žličice soli
– 10 – 15 šljiva
– 2 žlice javorovog sirupa, po želji
Priprema:
1) Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.
“U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom”, kaže Mare, ali neke je tradicionalne sastojke zamijenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama, prenosi Pun kufer.
U biskvitu su se tako našli zobeno brašno i zobeno mlijeko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara.
Sastojci:
– 100 g pšeničnog brašna
– 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)
– 130 g oraha, mljevenih
– 100 g integralnog ili kokosovog šećera
– 210 ml zobenog mlijeka
– 100 g narančastog batata, pire
– 1 žlica maslinovog ulja
– 2 žlice limunovog soka
– 1 prašak za pečenje
– 1/2 čajne žličice sode bikarbone
– 1/2 čajne žličice soli
– 10 – 15 šljiva
– 2 žlice javorovog sirupa, po želji
Priprema:
1) Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.
Izdvojeno
-
Švicarska blitva, manje poznata superhrana iz obitelji cikle, ima brojne zdravstvene prednosti koje je čine vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani.
-
Sve u svoje vrijeme pa tako i ovaj koncert na Dan zaljubljenih. U dvoranu Krešimira Ćosića napokon nam dolazi Dalmato.
-
Dvojica vozača su odbili testiranje na prisutnost droga u organizmu dok je treći vozač upravljao vozilom prije položenog vozačkog ispita - izvjestila je PU zadarska.
-
Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u ponedjeljak nekoliko sati prije njegove inauguracije, rekavši da je "otvoren za dijalog" o Ukrajini radi postizanja "dugotrajnog mira", tri godine nakon što je započeo invaziju na susjednu zemlju, prenose agencije.
Reci što misliš!