Lifestyle

kužina

Profesionalni kuhari samo ovako dinstaju luk: Brzo gotov, a puno ukusniji

Profesionalni kuhari samo ovako dinstaju luk: Brzo gotov, a puno ukusniji

Profesionalni kuhari otkrili su kako dinstati luk da bi bio ukusniji.

Slavni kuhar Gordon Ramsay u luk za variva i umake dodaje sodu bikarbonu i šećer kako bi se luk što prije izdinstao, ali i da bi bio sočniji i ukusniji.

Osim toga, ovaj trik sprječava i širenje mirisa luka po cijeloj kući. Krivac za neugodne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.

Osim toga, luk će se ovako i zgusnuti pa će ga biti lakše probaviti. Također, ako jelo koje spremate s dinstanim lukom zahtijeva i zapršku, taj korak slobodno možete preskočiti – luk koji se dinstali sa sodom bikarbonom dat će jelu potrebnu gustoću, piše krstarica.


Reci što misliš!