#info
Evo što znači bijeli sloj na površini meda, moglo bi vas iznenaditi
Kada otvaramo staklenku meda, ponekad možemo primijetiti bijeli sloj na njenoj površini. Njegova prisutnost može biti uznemirujuća. Trebate li izbjegavati ovu vrstu meda?
Česti mitovi
Započnimo s razbijanjem nekoliko mitova. Delaminacija meda nije znak da vam je med izgubio na kvaliteti, kao ni to da se kvari, piše krstarica.
Također, nije istina da je bijela sloj na medu rezultat dodavanja škroba, šećera ili drugih dodataka.
Ovaj bijeli sloj nije štetan. Štoviše, njegov nastanak potpuno je prirodan proces i ne treba se bojati jesti takav med. Bacanje takve staklenke je pogreška, a prisutnost bijelog sloja ili čak pjene nije nedostatak proizvoda.
Bijeli sloj na površini meda jednostavno je glukoza koja se prirodno nalazi u medu, a koja se s vremenom kristalizira. S druge strane, “pjena” se stvara zbog ispuštanja mjehurića zraka koji se tijekom procesa proizvodnje zatvore u med.
Takav sediment također može biti pokazatelj prisutnosti kvasca, ali ni to nije razlog za brigu. Naprotiv.
Kod visokoglukoznog meda vidljivo je da se na površini meda i uz stijenke posude u kojoj se čuva pojavljuju bijeli cvjetovi koji se s vremenom povećavaju. Ovo je dokaz da se kvasci hrane, jedu fruktozu i ostavljaju neku vrstu glukozne pjene.
To je ujedno i dokaz da je med živ, da nije podvrgnut nepotrebnoj termičkoj obradi i da je još uvijek biološki aktivan navodi Skarbiroztocza.com.
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces. Može biti uznemirujuće ako proizvod dugo zadrži tekuću konzistenciju. To može biti rezultat miješanja dodatnih tvari ili njegovog pregrijavanja.
Naime, pri odabiru meda ne treba se voditi njegovim savršenim izgledom. Med koji je nepravilne strukture, s ekstruzijama ili pjenom na površini, potpuno je prirodan proizvod visoke kvalitete i vrijednih svojstava.
Kad kupujete med, čitajte etikete. Kvalitetan proizvod ne smije sadržavati dodatne sastojke kao što su glukoza ili kukuruzni sirup. Stručnjaci preporučuju da provedete jednostavan test kako biste vidjeli imate li posla s pravim medom, a ne krivotvorenim. Nakon što ga kušate, trebali biste osjetiti lagani osjećaj grebanja u grlu.
Izdvojeno
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o. u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. godine u vremenu od 8 do 13 sati biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Bibinje, istočno od Mirkova.
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
Reci što misliš!