savjetnik
Ako imate više od 50 godina, u kavu biste uvijek trebali dodati ovaj sastojak
Utjecaj kofeina na organizam česta je tema istraživanja, posebno ako se uzme u obzir da mnogi konzumiraju više šalica kave dnevno od preporučene doze.
U konzumiranju svih vrsta namirnica pa tako i kave treba imati mjeru kako se ne bi pojavili potencijalni štetni učinci.
Dr. Pamela Peeke naglašava da se nakon 50. godine života mnoge funkcije u organizmu usporavaju, ali da se prehranom to može poboljšati.
Ona smatra da u kavu treba dodavati cimet, a u slana jela kurkumu.
“Kurkuma jača imunitet i smanjuje upalne procese u zglobovima,” objasnila je.
Kurkuma se s razlogom naziva i “kraljicom začina,” a može pozitivno utjecati na očuvanje kognitivnih funkcija, piše Krstarica.
Jedan gram cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi, lošeg kolesterola i triglicerida.
“Cimet ima protuupalno i antimikrobno djelovanje. Održava razinu šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način sprečava nagle skokove ili padove šećera i poboljšava osjetljivost organizma na inzulin,” naglasila je dr. Peeke.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!