Lifestyle

riječ stručnjaka

Koju hranu bi bilo bolje izbaciti nakon četrdesete?

Koju hranu bi bilo bolje izbaciti nakon četrdesete?

Hrana koju konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje, a ako jedemo namirnice koje su bogate hranjivim tvarima, i naše će zdravlje biti bolje

S druge strane, nezdrava hrana može utjecati negativno na naše tijelo kako starimo, prenosi Healthy.

Upravo zbog toga stručnjaci objašnjavaju koju bismo hranu trebali izbaciti iz prehrane nakon 40. godine ili njezinu konzumaciju barem svesti na najmanju mjeru.

Juha iz vrećice - iako mnogi ljudi juhu ne smatraju nezdravom, dijetetičari upozoravaju kako konzervirane stvari obično sadrže velike količine natrija. Istraživanja su pokazala da stariji ljudi ne mogu tako dobro filtrirati višak natrija kao kad su bili mlađi, a visoke razine natrija u prehrani mogu povisiti krvni tlak, ali i povećati rizik od osteoporoze. Osim toga, kako starimo, osjetljiviji smo na zadržavanje vode pa smanjenje natrija iz prehrane može pomoći u smanjenju neželjene nadutosti.

Prerađeno meso - dijetetičari tvrde kako bismo se nakon 40. godine trebali oprostiti od svih vrsta prerađenog mesa kao što su hrenovke, slanina i salama. Kako objašnjavaju, prerađeno meso bogato je natrijem, zasićenim mastima i nitratom, odnosno konzervansom, a sve to može imati negativan utjecaj na zdravlje. Unos mesnih prerađevina povezuje se s većim rizikom za razvoj bolesti srca, dijabetesa i raka želuca, naročito u starijoj dobi kada smo ionako podložniji bolestima.

Pržena hrana - iako je pržena hrana mnogim ljudima omiljeni odabir jer je ukusna, a i lako ju je spremiti, mnoga istraživanja povezuju pretjeranu konzumaciju pržene hrane s rakom debelog crijeva, gušterače i prostate. Dijetetičari tvrde kako bismo konzumaciju ove hrane trebali svesti na minimum ili je u potpunosti prestati jesti, naročito kada navršimo 40 godina.

Iako izgleda jednostavno, kad na kraju cijele priče shvatiti što više ne bi smjeli jesti, trebat će vam vremena da shvatite. 


Reci što misliš!