Lifestyle

trikovi

Uvijek zagrijavate pećnicu prije pripreme hrane? Evo kada to ne morate raditi

Uvijek zagrijavate pećnicu prije pripreme hrane? Evo kada to ne morate raditi
Ilustracija

Je li vam se dogodilo kada da ste brzopleto čitali recept i niste na vrijeme vidjeli da treba upaliti pećnicu ranije da se zagrije?

Nije problem u zagrijavanju pećnice, već u tome što taj proces dugo traje. Stručnjakinja Laurie Klein ispričala je za Real Simple koja su pravila kod zagrijavanja pećnice i ostalih uređaja.

“Prethodno zagrijavanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da postigne željenu temperaturu. Ako ste mislili da samo trebate zagrijati pećnicu – to nije sasvim točno. Svaki uređaj koji koristite za kuhanje hrane morat ćete prethodno zagrijati. Friteza, toster i pećnica se zagrijavaju iz istih razloga,” rekla je Lori Klein, šefica kuhinje u Hamilton Beach Brands.

“Prethodno zagrijavanje je važno za mnoge namirnice. Neke namirnice moraju biti hrskave, dok druge, poput kolača ili kruha, trebaju toplinu da reagiraju i povećaju svoj volumen”, objasnila je Klein.

Kada ne smijete grijati pećnicu?

Ne morate zagrijavati pećnicu svaki put kada je koristite. To je, primjerice, slučaj ako ne pečete, nego samo podgrijavate jelo.

“Nema potrebe za prethodnim zagrijavanjem ako samo podgrijavate određenu hranu, poput pizze ili ostataka ručka ili večere, ali hrana će se zagrijati brže kada je pećnica prethodno zagrijana i moći ćete uživati ​​u hrani prije”, rekao je Klein.

Zagrijavanje pećnice štiti od trovanja

Sigurnost hrane još je jedan važan razlog zašto je za neke recepte i jela potrebno prethodno zagrijavanje. Uostalom, ne želite hranom otrovati sebe ili još gore svoju obitelj ili goste.

“Za meso ili perad važno je razmišljati o sigurnosti hrane. Hrana mora imati određenu unutarnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija. Nitko ne želi iskusiti rezultate nepravilne pripreme hrane”, objasnila je kuharica.

Ako prethodno zagrijete pećnicu, znate da će se hrana brže skuhati, pa će manje vremena provoditi u rasponu temperature u kojem se razmnožavaju bakterije, prenosi Krstarica.

Znači, ako recept zahtijeva prethodno zagrijavanje, ključno je da odvojite vrijeme za to. Ovo nije korak koji želite preskočiti. Iako novije i pametne pećnice pokazuju kada je željena temperatura postignuta, to ne mora uvijek biti 100 posto točno. Ako želite biti sigurni, najbolje je pričekati 20-ak minuta, posebno kod pripreme mesa i peradi.


Reci što misliš!