zdravlje
Može izazvati trovanje: Ako ovo vidite na luku, odmah ga bacite
Luk ima karakterističan okus pa je stoga univerzalan dodatak jelima, a možete ga i dinstati ili koristiti u sirovom obliku. Ako ga pravilno skladištite, može vam potrajati mjesecima, ali znanstvenici upozoravaju da u jednom slučaju može biti opasan po zdravlje.
Bez obzira na to što se luk smatra veoma otpornom i dugotrajnom namirnicom, to ne znači da je imun na oštećenja. Čak i ako maksimalno vodite računa o pravilnom čuvanju, nećete moći spriječiti klijanje u nekom trenutku.
Klijanje koje je karakteristično ne samo za luk već i za druge vrste povrća, kao što su češnjak i krumpir, prirodan je dio životnog ciklusa biljke. Klijanje se pojavljuje kada su se stvorili uslovi za rast biljke, a što je posebno zanimljivo, klijanje će se pojaviti i bez sadnje u zemlju.
Ako luk čuvate na svijetlom, toplom i vlažnom mjestu, to će ubrzati klijanje. Za biljke je ova pojava znak da je počelo proljeće.
Pomalo iznenađujuće, jedenje proklijalog luka nije štetno, sve dok luk nije truo i mekan. Svaki dio proklijalog luka je siguran za konzumaciju, jedina mana je što proklijali luk nije toliko sladak i ima gorak ukus.
Međutim, kako znanstvenici upozoravaju, kada je luk mekan, truo ili pljesniv, nikako ga ne biste smjeli jesti. Pokvareni luk može biti otrovan i opasan po zdravlje.
Izdvojeno
-
Kao najznačajnija regionalna zvijezda, Severina nije poznata samo po svojim pjesmama, nego i po tome da se ne boji reći što misli.
-
Hrvatski skijaš Samuel Kolega osvojio je šestu poziciju na slalomu Svjetskog kupa u francuskom Val D'Isereu, čime je izjednačio svoj najbolji doseg karijere.
-
U HNK Zadar u ponedjeljak, 16. prosinca stiže urnebesna crna komedija i kazališni krimić kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca. U glavnim ulogama su Anja Šovagović - Despot i Nataša Janjić Medančić.
-
Večeras, u nedjelju, 15. prosinca s početkom u 18 sati predstava “Bolna djeca u cvijeću” u režiji Vinka Radovčića prikazat će se u HNK Zagreb.
Reci što misliš!