Lifestyle

putovanja

Daleko od ljetnih gužvi: Otkrijte maleni dalmatinski otok koji ima svog kralja

Daleko od ljetnih gužvi: Otkrijte maleni dalmatinski otok koji ima svog kralja
Dino Stanin/PIXSELL

Ako vaša definicija savršenog ljetovanja uključuje mir, tišinu daleko od turističkih i prometnih gužvi, gotovo netaknutu prirodu i šarm malog mjesta, jedan otočić u blizini Zadra mogao bi udovoljiti svim važim željama. Ime mu se sastoji od samo dva slova, a toliko je i naseljenih mjesta na njemu. Upoznajte Iž koji će oboriti s nogu ljubitelje Mediterana daleko od masovnog turizma.

Između Ugljana i Dugog otoka smjestio se Iž. To je maleni otok u zadarskom arhipelagu s dva istoimena naseljena mjesta koja se samo razlikuju po pridjevima Veli i Mali, a smjestila su se na sjevernoj strani otoka. Sve koji su u potrazi za istinskim iskustvom otočnog život Iž će oduševiti na prvi pogled, a moguće je da ćete mu se i vraćati iz sezone u sezonu. Prirodne ljepote otoka, odnosno desetak okolnih hridi i manjih otočića koji ga okružuju osvojit će nautičare i ljubitelje ronjenja.

Osim mora, sunca, autentičnog načina života, Iž se može pohvaliti i snažnim kulturnim identitetom koji se očituje kroz tradicijsko lončarstvo i izbor iškog kralja. Iški kralj nije sličan britanskoj kraljevskoj obitelji, već se svake godine bira kralj sela među mještanima. Biranje seoskog kralja ili dužda stari je europski običaj još iz srednjeg vijeka koji je bio rasprostranjen po većini naših otoka, a sačuvan je samo na otoku Ižu, u mjestu Veli Iž. Od 1730. pa do 1879. poznato je čak 127 iških kraljeva. Kroz vrijeme su se tradicije prilagođavale, a danas se kralj bira ljeti što je i povod za ljetnu išku feštu. Stari kralj uvijek dolazi u seosku luku iz zaseoka Drage, uvale Maslinčica, s tri broda, a u brodovima je svita obučena u narodne nošnje.

Stanovnici ovog otočića ponose se i tradicijskim lončarstvo, odnosno iškim lopižarima koji izrađuju prepoznatljivu keramičku posudu – iški lopiž. Još od 2009. godine tradicijsko lončarstvo otoka Iža nematerijalno je dobro Republike Hrvatske. Iako je običaj iščeznuo sa starijim generacijama, ulažu se veliki napori da se ova forma jedinstvene baštine očuva.

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti