Lifestyle

zaštita okoliša

Interaktivna karta otkriva sve o plaži na kojoj se kupate: Od onečišćenja do temperature mora

Interaktivna karta otkriva sve o plaži na kojoj se kupate: Od onečišćenja do temperature mora
PIXSELL

Tijekom cijele sezone kupanja na jadranskim se plažama redovito provjerava kakvoća vode, a svi podaci redovito se obnavljaju na interaktivnoj karti te su vam dostupni u svakom trenutku.

Hrvatska se može pohvaliti čistim morem i predivnim plažama, ali ponekad se dogode neka iznenadna, lokalna zagađenja pa neke plaže uđu na popis onih na kojima se ne preporučuje kupanje. Često su uzroci nepropisno ispuštanje otpadnih voda, koje uzrokuju biološka zagađenja, kao što se to prošle godine dogodilo na području Novog Vinodolskog i Kostrene.

Kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora na plažama u Hrvatskoj, kao i metode ispitivanja, propisani su Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN73/08) kojima se zadovoljavaju sigurnosni kriteriji kakvoće vode namijenjene kupanju, sportu i rekreaciji, a koji su primjenjivi u svim zemljama Europske unije. Kakvoća mora redovito se kontrolira tijekom cijele sezone kupanja, od sredine svibnja do početka listopada, a podaci su dostupni javnosti.

U Republici Hrvatskoj provedbomPrograma praćenja kakvoće mora i kopnenih površinskih voda za kupanje koordiniraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode, a postoji i stranica s interaktivnom kartom koja će vas uputiti u trenutno stanje mora na našim plažama.

Nakon što na karti odaberete odredište, dobit ćete detaljne informacije od vjetra do toga ima li u moru mineralne masnoće, otpada koji pluta na vodi, pa sve do slanosti i vidljivog onečišćenja, pa čak i trenutnu temperaturu mora. Ocjene kakvoće prikazene su u bojama pa tako plavi kružić označava izvrsnu kakvoću vode, zeleni dobru, žuti zadovoljavajuću, a crveni nezadovolljavajuću. Dobra je vijest da trenutno u Hrvatskoj sve markacije imaju plavu ili zelenu boju.

Za interaktivnu kartu kliknite ovdje


Reci što misliš!