Lifestyle

ljetno opuštanje

Najljepši morski bazeni na našoj obali u kojima se želimo okupati, ali i fotkati

Najljepši morski bazeni na našoj obali u kojima se želimo okupati, ali i fotkati
Bojan Bogdanić

Ljeto je kao stvoreno za istraživanje hrvatske obale. Srećom fotogeničnih i očaravajućih lokacija ne nedostaje pa vaš feed može poprimiti pravi mediteranski štih ako se nađete na nekoj od takvih lokacija. U Zadru i Dubrovniku kriju se dva predivna morska bazena, potpuno različita, ali zajedničko im je to da se u njima želimo okupati, ali i fotkati.

Sigurni smo da vam je spektakularni kameni bazen u Dubrovnik negdje na društvenim mrežama zapeo za oko, ali on je najljepši već više od 100 godina. ‘Instagramični’ bazen s morskom vodom dio je hotela Excelsior u Dubrovniku. Taj je hotel podsjetnik na luksuz koji vežemo uz ovaj južni dalmatinski grad, a smješten je u bivšoj kraljevskoj vili izgrađenoj davne 1913. godine, svega nekoliko minuta hoda od poznatih dubrovačkih zidina. Bazen je napravljen od velikih kamenih blokova i pravokutnog je oblika, a morem se puni kroz malene otvore. Stijene koje izranjaju iz mora naslanjaju se na izgrađeni rub bazen, te tako zajedno stvaraju prelijepu ravnotežu između arhitekture i prirode.

Jedan od neslužbenih simbola Zadra je upravo betonska skakaonica na poznatoj zadarskoj plaži Kolovare. Izgrađena je davne 1957. i dio je plivališta Kolovare koje se sastoji od bazena s morskom vodom i tribina, te dva mala bazena od kojih je jedan namijenjen djeci. Perjanica cijelog kompleksa, koji je i danas među zadarskim omiljenim mjestima za kupanje, je plavo-bijela skakaonica sa svoje tri platforme, popularno nazvane ‘trica, petica i desetka’. Skakaonica je jedinstvena po tome što je jedina u Hrvatskoj s koje se skače u more, a ne u bazen. Ovaj kompleks je puno više od sportskog objekta. To je mjesto koje je odgojilo smjelost u generacijama Zadrana, a zbog mediteranskog sentimenta dospjelo je i na stranice francuskog Voguea, a pažnju mu je posvetio i Architectural Digest.


Reci što misliš!