Lifestyle

riječ stručnjaka

Namirnice koje najviše pomažu u borbi protiv starenja stanica

Namirnice koje najviše pomažu u borbi protiv starenja stanica

Antioksidansi mogu spriječiti oksidacijske reakcije uzrokovane slobodnim radikalima. Među voćem, kivi zaslužuje istaknuto mjesto u zaštiti od starenja i degenerativnih bolesti.

Šipak i ostalo crveno voće također donose brojne dobrobiti našem organizmu, kao i:

Borovnice

Često se smatraju jednim od najboljih izvora prirodnih antioksidansa među svim vrstama voća. Sadrže visoku razinu antocijanina koji im daju karakterističnu plavu boju i posjeduju snažna antioksidativna svojstva, piše Healthline.

Maline

Bogate vitaminom C, kvercetinom i elaginskom kiselinom, maline su poznate po svojoj sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala.

Jagode

Osim što su ukusne, jagode su bogate vitaminom C i flavonoidima, uključujući fisetin, koji je pokazao potencijalnu korist u borbi protiv kognitivnog pada povezanog sa starenjem.

Jabuke

Jabuke su vrlo dobar izvor vitamina C i skupine antioksidansa zvanih polifenoli. Koža jabuke posebno sadrži visoke razine ovih spojeva.

Grožđe

Ovo voće je bogato resveratrolom, vrstom polifenola koji je dobio veliku pozornost zbog svojih učinaka na dugovječnost i zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Naranče

Poznati po sadržaju vitamina C, agrumi poput naranče također su bogati flavonoidima, poput hesperidina, koji mogu imati protuupalna svojstva i poboljšati imunološki sustav.

Ali oni sigurno nisu jedini: vitamin A i vitamin E koji se nalaze u avokadu, na primjer, također pomažu odgoditi starenje tkiva i suprotstaviti se učincima slobodnih radikala.

Cjelovite žitarice

Često čitamo kako je konzumacija cjelovitih žitarica tijekom obroka, kao zamjena ili alternativa rafiniranim, jamstvo unosa ovih tvari s antioksidativnom učinkovitošću.

Za razliku od rafiniranih žitarica, cjelovite žitarice sadrže sva tri dijela zrna: klicu, endosperm i mekinje. Većina hranjivih tvari i antioksidansa koncentrirana je u mekinjama i klicama. Zbog toga su bogati fenolnim spojevima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidativno djelovanje.

Mahunarke

U tom smislu preporučuje se i konzumacija mahunarki. Njihova je kora bogata saponinima, polifenolima i fitatima koji mogu imati značajno antitumorsko djelovanje.Među mahunarkama po visokom udjelu antioksidansa posebno su poznati crni grah i crveni grah. Ostale mahunarke poput leće i slanutka također su dobri izvori antioksidansa, ali u nešto nižim količinama od crnog i crvenog graha.

Kožica mahunarki posebno je bogata ovim spojevima jer djeluje kao zaštitna barijera za sjeme, koncentrirajući antioksidanse koji mogu zaštititi mahunarke od stresova iz okoliša kao što su UV zračenje i patogeni.

Konzumiranje ovih mahunarki s ljuskom povećava unos korisnih antioksidansa, pridonoseći zdravoj i zaštitnoj prehrani.
Biljna ulja (posebno maslinovo)

Začinjavanje obroka sirovim biljnim uljima, posebno ekstra djevičanskim maslinovim uljem, još je jedan koristan način da ostanete zdravi.

Začini

Govoreći o začinima, začini poput kurkume i đumbira te aromatično bilje poput majčine dušice, kadulje, ružmarina i origana izvrsni su dodaci prehrani.

Piće

Među napitcima, zeleni čaj je koncentrat korisnih kemijskih spojeva. Lako se može konzumirati za doručak ili tijekom dana.

Kava i kakao također imaju svoje prednosti.


Reci što misliš!