Lifestyle

zdravlje

Stigle su sparne noći: Evo kako se naspavati!

Stigle su sparne noći: Evo kako se naspavati!
Ilustracija

Pronaći mir, tišinu i udobnost u vrućim ljetnim noćima može biti pravi izazov. Ako vam je previše vruće da biste spokojno usnuli i ujutro se probudili odmorni, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi spustili temperaturu tijela i kvalitetno se naspavali.

Prvi korak ka rashlađivanju tijekom spavanja je izbor odgovarajuće posteljine. Vodite računa da posteljina bude izrađena od prozračnih materijala poput satena, pamuka i lana. Ovi materijali omogućavaju cirkulaciju zraka, što pomaže u regulaciji tjelesne temperature.

Nabavite ljetni poplun

Nekima je teško zaspati samo pod plahtom. Hladni, ljetni laneni ili pamučni popluni osmišljeni su kako bi vam pomogli da udobno spavate čak i kada je vruće. Oni odvode toplinu i vlagu dalje od vašeg tijela kako biste se mogli nesmetano naspavati.

Rashlađujući jastuk

Jastuk može značajno utjecati na kvalitetu vašeg sna. JYSK u svojoj ponudi ima jastuk s rashlađujućim gelom koji pomaže u odvođenju topline.

Madraci s cirkulacijom zraka

Kvalitetan madrac koji omogućava cirkulaciju zraka ključan je za udobno spavanje tijekom ljetnih mjeseci. Madraci s jezgrom od opruga tijelu pružaju posebnu potporu i ravnomjernu raspodjelu tjelesne težine duž cijele podloge. Opruge u madracu pomno su oblikovane tako da prate liniju tijela te osiguravaju vrhunsku udobnost i kvalitetu spavanja, a konstrukcija opruga također omogućava dobru cirkulaciju zraka kako se tijekom noći ne biste previše zagrijavali.

Nadmadrac koji oslobađa toplinu

Ako već nemate nadmadrac, ovog ljeta biste ga konačno mogli nabaviti – ne samo zato što nadmadrac štiti i produžuje vijek trajanja madraca, već i zato što možete odabrati model s efektom hlađenja. Lateks će vam pružiti osjećaj kao da ležite na vrhu madraca, a ne kao da tonete u njega, što znači da se toplina lakše oslobađa.

Dodatni savjeti za bolji san tijekom ljeta

Osim korištenja adekvatne opreme za spavanje, evo kako još možete ostati rashlađeni i brže zaspati:

Spriječite prodor sunčeva svjetla - Obvezno neutralizirajte svu sunčevu svjetlost tijekom dana s pomoću zavjesa ili roleta za zamračivanje i spriječite dodatno zagrijavanje prostorija. Temperatura u spavaćoj sobi u idealnom slučaju treba biti niža nego u dnevnoj sobi – po mogućnosti oko 19 stupnjeva.

Istuširajte se prije spavanja - Hladan tuš može pomoći u snižavanju tjelesne temperature.

Izbjegavajte teške i obilne večere - Lagana večera može pomoći da se osjećate udobnije prije spavanja dok začinjene i obilne obroke svakako izbjegavajte.

Hidrirajte se - Pijte dovoljno vode tijekom dana, ali izbjegavajte prekomjerno unošenje tekućine neposredno pred samo spavanje.

Ljeto može biti izazovno za dobar san, ali uz pravu opremu za spavanje i nekoliko jednostavnih navika, možete osigurati mirne noći bez nesanice. 


Reci što misliš!