ukusni, zlatni i savršeno hrskavi
Kako pripremiti sotirani krumpir?
Ovi klasični francuski ukusni, zlatni i savršeno hrskavi krumpiri bit će gotovi prije nego pečeni, uz jedan ili dva trika bez iznimke će svakome uspjeti savršeno, a možete ih poslužiti uz gotovo sve.
Sotirani krumpir, pogotovo ovako fino začinjen, izgleda ozbiljnije od pečenog i puno finije od prženog krumpira.
Za sotiranje će vam poslužiti bilo koji krumpir, a ako pripremate mladi, ne morate guliti koru.
Ključno je da ostavite krumpir da se osuši prije nego što ga prebacite u vruće ulje jer se tako neće pretvoriti u kašu. Pazite da vam je u tavi sav krumpir u jednom sloju i suzdržite se od prevrtanja i miješanja sve dok se donji sloj ne počne primati za tavu, savjetuje punkufer.
Kako pripremiti sotirani krumpir?
Sotirani krumpir dobro će pasati uz složence, odreske ili umake. Možete ga zapravo poslužiti uz sve uz što inače poslužujete pire, pečeni ili prženi krumpir. Vrlo će se dobro snaći i kao predjelo ili međuobrok, a dobro će mu stajati i umaci, na primjer od sira, vrhnja i češnjaka ili od rajčice.
Možete eksperimentirati i s drugim kombinacijama začina, guščjom masti umjesto maslaca ili komadićima slanine koje ćete dodati na pola sotiranja.
Sastojci za sotirani krumpir:
– 500 g krumpira (2 obilne porcije)
– 1 žlica maslinova ulja
– 15 g maslaca
– sol i papar
– 4-5 češnjeva češnjaka
– ružmarin, po želji
Priprema sotiranog krumpira:
1. Ogulite i zatim narežite krumpire na komade veličine zalogaja, debljine oko 1 cm. Mladom krumpiru ne trebate guliti koru.
2. Krumpire stavite u lonac sa slanom vodom i lagano kuhajte 8 minuta.
Unsplash/ilustracija
3. Ocijedite krumpire i ostavite ih nekoliko minuta u cjedilu da se osuše. Ne tresite cjedilo da se ne raspadnu.
4. Zagrijte ulje u tavi koja se ne lijepi i rasporedite krumpir u jednom sloju. Po potrebi upotrijebite dvije tave ili radite u dvije ture.
5. Nakon nekoliko minuta lagano protresite tavu da se krumpir ne zalijepi.
6. Začinite i po želji dodajte češnjak pa pržite još 6-8 minuta dok krumpir ne postane zlatan i hrskav.
7. Tek kad krumpir poprimi boju s jedne strane, preokrenite ga lopaticom.
8. Dodajte maslac, pustite da se otopi pa protresite tavu da se rastopljeni maslac rasporedi.
9. Izvadite krumpir na papirnati ručnik da upije višak ulja i odmah ga poslužite.
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!