kužina
Meliz Berg otkrila koja namirnica može spriječiti suze dok sjeckate luk
Rezanje luka može biti prilično neugodno iskustvo jer uzrokuje peckanje i suzenje očiju, no to možete spriječiti pomoću soka od limuna.
Luk je aromatičan i neizostavan dio mnogih jela, no njegova priprema uglavnom nije baš ugodna jer pri rezanju izaziva suze. I dok svi tvrde da imaju najbolji trik za smanjenje suza prilikom rezanja luka, kuhari koriste jednu konkretnu kuhinjsku namirnicu.
Trik koji dijeli turska kuharica Meliz Berg, poznata pod nadimkom Meliz Cooks na društvenim mrežama, a preporučuju i drugi profesionalni kuhari, jest korištenje limuna.
Kao što se može vidjeti u videu pripreme jednog od njenih recepata za juhu, Meliz prereže limun na pola prije nego što nareže luk i namaže dasku za rezanje limunovim sokom.
Enzim koji uzrokuje da aminokiseline u luku izazovu osjećaj peckanja dobro radi pri određenom pH rasponu. Kiselina poput limuna ili octa usporit će enzim koji dovodi do suza.
Usporavanje enzima luka koji izaziva suzenje ima još jednu prednost: zadržava netaknutu aminokiselinu koja luku daje sposobnost da poboljša okus u receptu, prenosi Klix.ba.
Izdvojeno
-
Svetkovina sv. Stošije svečano se slavi 15. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru
-
Hladna stopala ne moraju biti vaša svakodnevica. S ovim starinskim trikovima ne samo da ćete ugrijati stopala, već ćete i poboljšati cirkulaciju te ukupno zdravlje.
-
U posljednje su vrijeme agonisti GLP-1 receptora, poznati po svojoj učinkovitosti u liječenju dijabetesa tipa 2 i poticanju mršavljenja, privukli pozornost zbog svojih potencijalnih koristi u drugim područjima zdravlja.
-
Nadbiskup metropolit zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Dražen Kutleša uputio je čestitku Zoranu Milanoviću na ponovnom izboru za predsjednika Republike Hrvatske.
Reci što misliš!