Lifestyle

Kako otjerati moljce iz kuhinje? Mogli bi pomoći ovi mirisi

Kako otjerati moljce iz kuhinje? Mogli bi pomoći ovi mirisi

Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za skladištenju hrane, pogotovo zato što moljci obožavaju takva staništa.

Zato hranu nikad ne čuvajte u kuhinjskim ormarićima koji su iznad štednjaka, ili blizu sličnog izvora topline. Također, čuvajte hranu u dobro zatvorenim staklenkama posudama čiji poklopci dobro prianjaju.

Kad su u pitanju suhe namirnice, poput brašna, riže, cjelovitih žitarica, prosa, heljde i brašna, plastične posude nisu dobar izbor, jer je takva ambalaža lak plijen za moljce, ali i druge kukce. S druge strane, moljci ne podnose miris lavande, cedra, citronele i pačulija. Dakle, ormariće možete zaštititi tim mirisima: Kapnite kap ulja na vatu koju možete staviti u malo čašu i u kuhinjski ormarić.

U borbi protiv sitnih štetočina i list lovora može biti korisna pomoć, jer ih njegov intenzivan miris odbija.

Stavite ga u prozračnu vrećicu ili cijele listove direktno na policu, prenosi 24sata.hr.

Zamka za moljce

Možete napraviti i jednostavnu zamku za moljce. Zavežite špagu na komadić drveta i napravite privjesak, pa na drvo nakapajte nekoliko kapi ulja pačulija. Privjesak objesite na vješalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Dobar izbor su i eterično ulje limuna ili grejpa.

Raspršivač protiv moljaca

Potrebna je žlica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande (ili cedra, pačulija, citronele, a može i kombinacija tih ulja) i 1 decilitar destilirane vode. Sastojke dodajte navedenim redoslijedom u bočicu, protresite prije uporabe te poprskajte površinu polica i ormarića nakon čišćenja.


Reci što misliš!