Lifestyle

putovanja

Tri mjesta na hrvatskim otocima koja neodoljivo podsjećaju na Toskanu

Tri mjesta na hrvatskim otocima koja neodoljivo podsjećaju na Toskanu
Shutterstock

Ove skrivene lokacije koje nisu prepune turista pružaju jedinstven doživljaj, evocirajući duh prošlih vremena i sklad prirode

Hrvatski otoci, s njihovom bogatom poviješću i slikovitim pejzažima, oduvijek su privlačili turiste iz cijelog svijeta. No, postoji nekoliko mjesta koja sa svojim posebnim šarmom i arhitektonskom baštinom, podsjećaju na čarobnu Toskanu. Ove skrivene lokacije koje nisu prepune turista pružaju jedinstven doživljaj, evocirajući duh prošlih vremena i sklad prirode. U ovom članku istražujemo tri takva mjesta koja vam se ovog ljeta moraju naći na listi, ako idete na Brač ili Hvar.

PITVE (HVAR)

Pitve je jedno od najstarijih naselja na otoku Hvaru, smješteno u unutrašnjosti, daleko od turističkih gužvi i obalnih naselja. Selo se dijeli na Gornje i Donje Pitve, povezana uskom cesticom koja vijuga kroz maslinike i vinograde.

Pitve oduševljava svojim autentičnim kamenim kućama, uskim ulicama i slikovitim trgom. Ovaj krajolik podsjeća na toskanske gradiće, gdje svaka kuća ima svoju povijest i karakter. Kroz selo vodi nekoliko planinarskih staza koje nude spektakularne poglede na okolne brežuljke i Jadransko more. Posebno su impresivne stare crkve, poput Crkve sv. Jakova iz 15. stoljeća, koje odražavaju bogatu povijest i kulturnu baštinu ovog mjesta.

LOŽIŠĆA (BRAČ)

Na otoku Braču, skriveno u unutrašnjosti, nalazi se Ložišća, selo koje oduševljava posjetitelje svojom ljepotom i arhitekturom. Smješteno na brežuljku, ovo selo nudi pogled na maslinike i vinograde koji okružuju područje, stvarajući idiličan prizor nalik na Toskanu.

Ložišća su poznata po svojim kamenim kućama i uskim kaletama, koje čuvaju priče prošlih stoljeća. Dominantna značajka sela je veličanstveni zvonik crkve sv. Ivana i Pavla, izgrađen u neorenesansnom stilu, koji se uzdiže iznad sela poput čuvara. Ovaj zvonik je djelo poznatog arhitekta Antuna Štambuka i predstavlja jedno od najljepših sakralnih građevina na otoku.

VELO GRABLJE (HVAR)

Još jedno mjesto na otoku Hvaru koje podsjeća na toskanske krajolike je Velo Grablje. Ovo slikovito selo smješteno je na padinama unutrašnjosti otoka, okruženo terasastim vinogradima i lavandinim poljima. Velo Grablje je nekada bilo poznato po proizvodnji lavande i maslinovog ulja, a danas je pravo utočište za one koji traže mir i autentični doživljaj.

Selo je bogato povijesnim građevinama, uključujući stare kamene kuće, crkve i kapelice. Jedna od najvažnijih je Crkva sv. Kuzme i Damjana iz 19. stoljeća, koja dominira središtem sela. Velo Grablje je također poznato po svojim tradicionalnim manifestacijama, poput Lavandinog festivala, koji slavi bogatu povijest i kulturu ovog kraja.

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti