fit kantun
Postoji dvije tisuće sorti sira, no koja je među njima najzdravija?
"Sir je potpuno zdrav i može biti dio cjelokupnog plana zdrave prehrane", izjavila je dijetetičarka Vanessa Rissetto
Sir može biti zdrav u umjerenim količinama. Hrvati najviše vole ementaler i gaudu, prema istraživanju portala Ja Trgovac iz 2016.
U kojem god obliku ga konzumirali, sir je ukusan i često je dio deserata. Kako navodi Međunarodno udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, sir ima bogatu kulinarsku povijest, a ljudi ga rade već više od 4000 godina.
Postoji 2000 sorti sira, no koja je među njima najzdravija?
Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. No, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kako se mislilo, prema novijim istraživanjima.
"Sir je potpuno zdrav i može biti dio cjelokupnog plana zdrave prehrane", izjavila je dijetetičarka Vanessa Rissetto nakon objave pregleda studija iz 2023. u kojima je navedeno da sir obiluje hranjivim tvarima i ima "neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje".
I dijetetičarka Natalie Rizzo slaže se da postoji mjesto za sir u prehrani.
"Općenito, nema potrebe izbjegavati sir, osim ako osoba nema alergiju na mliječne proizvode. Dobro ga je preskočiti i u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, sir treba tretirati kao dodatak obroku, a ne kao glavno jelo", poručila je.
Kada je riječ o najzdravijem siru, broj jedan je svježi sir.
"Sadži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva", ističe Rizzo.
Pola šalice nemasnog (2%) svježeg sira ima:
90 kalorija
12 grama proteina
2.5 grama masti
5 grama ugljikohidrata
125 miligrama kalcija (10% dnevne vrijednosti)
Svježi sir manje je slan izbor od drugih vrsta, a možete kupiti čak i verzije s manje natrija.
"Drugoplasirani u kategoriji najzdravijih sireva su meki sirevi poput ricotte ili mozzarelle koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, tako da imaju manje zasićenih masti i općenito su zdraviji", tvrdi Rizzo.
Još jedna dobra opcija je feta sir, jer prirodno ima malo masti, a ukusan je i aromatičan. Tvrdi sirevi poput parmezana, chedara i švicarskog prirodno imaju manje laktoze, pa bi ljudi osjetljivi na laktozu mogli imati koristi od odabira tih proizvoda.
Izdvojeno
-
Tijekom listopada i studenog 2024. oslikane su tri trafostanice u Zagrebu. Murale su izveli: Mia Matijević Akrap, Alba Miočev i Goran Rakić
-
Ovi rezultati već sad potvrđuju kako će se sve generacije kluba Zadar 2013 sudjelovati na završnici Državnog prvenstva u Poreču.
-
S utorka na srijedu, 10./11. prosinca u Sv. Filip i Jakovu nepoznati počinitelj je provalio u građevinski kontejner odakle je otuđio više komada raznog električnog i drugog alata, u vlasništvu dva trgovačka društva. Ukupna materijalna šteta je nekoliko tisuća eura.
-
Film potpisuje Kip Andersen, poznat po izvrsnim dokumentarcima Cowspiracy, What the Health i Seaspiracy, koji se dotiču teme odnosa ljudi prema životinjama i povezanosti iskorištavanja životinja s ekološkom i zdravstvenom krizom, a dostupni su i na Netflixu
Reci što misliš!