riječ stručnjaka
Je li dobro pržiti hranu u maslinovom ulju?
Znanstvenici s Harvarda istražili su uzroke smrti određenog broja ljudi i povezali ih s načinom prehrane, stilom života i koliko su ti ljudi konzumirali mediteransku prehranu koja se temelji na maslinovom ulju.
Otkrili su da su ljudi koji su svoju prehranu temeljili na maslinovom ulju imali mnogo manji rizik od razvoja demencije.
“Maslinovo ulje nije samo ulje, ono sadrži nezasićene masti, vitamin E i antioksidanse. Riznica je dobrih nutritivnih svojstava“, kaže dr. Bajec i dodaje da se maslinovo ulje naziva i zlatnim napitkom zbog njegove boje.
Što je važno razlikovati?
“Postoji nešto što se zove točka dimljenja, a to je točka kada zagrijete ulje i ono počne isparavati i dimiti se i na tom mjestu dolazi do raspada kemijskih veza i stvaranja slobodnih radikala, što ne volimo kada govorimo o zdravlju”, objašnjava liječnica Katarina Bajec iz Beograda, prenosi Krstarica.
Dalje kaže kako je točka dimljenja maslinova ulja vrlo visoka, pa se maslinovo ulje može koristiti i za prženje i za kuhanje, no općenito je prženje nešto što bismo trebali izbjegavati.
Izdvojeno
-
Izgradnja i uređenje luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar ulazi u završnu fazu, što znači da kreće i zapošljavanje za jedan od najiščekivanijih turističkih projekata u Hrvatskoj.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Odmah po dojavi na teren su se uputili članovi stanice iz Zadra i jedan iz Lovinca
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
Reci što misliš!