riječ stručnjaka
Je li dobro pržiti hranu u maslinovom ulju?
Znanstvenici s Harvarda istražili su uzroke smrti određenog broja ljudi i povezali ih s načinom prehrane, stilom života i koliko su ti ljudi konzumirali mediteransku prehranu koja se temelji na maslinovom ulju.
Otkrili su da su ljudi koji su svoju prehranu temeljili na maslinovom ulju imali mnogo manji rizik od razvoja demencije.
“Maslinovo ulje nije samo ulje, ono sadrži nezasićene masti, vitamin E i antioksidanse. Riznica je dobrih nutritivnih svojstava“, kaže dr. Bajec i dodaje da se maslinovo ulje naziva i zlatnim napitkom zbog njegove boje.
Što je važno razlikovati?
“Postoji nešto što se zove točka dimljenja, a to je točka kada zagrijete ulje i ono počne isparavati i dimiti se i na tom mjestu dolazi do raspada kemijskih veza i stvaranja slobodnih radikala, što ne volimo kada govorimo o zdravlju”, objašnjava liječnica Katarina Bajec iz Beograda, prenosi Krstarica.
Dalje kaže kako je točka dimljenja maslinova ulja vrlo visoka, pa se maslinovo ulje može koristiti i za prženje i za kuhanje, no općenito je prženje nešto što bismo trebali izbjegavati.
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!