gastro
Roko Mijatović pobjednik Regionalnog natjecanja barmena; Njegov koktel “Tagi dim” osvojio žiri!
Mladi zadarski barmen Roko Mijatović pobjednik je Regionalnog natjecanja barmena, održanog jučer u Muro baru. Njegov koktel nosi naziv “Tagi dim” i očito je Roko odabrao pravo ime jer ga je doveo do pobjede.
Osim njega, na natjecanju je bilo još 13 natjecatelja, među kojima i novih barmenskih nada, učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Iako mladi, ovi su klinici pokazali da se, unatoč tremi, znaju nositi s izazovima koje sudjelovanje na ovakvom natjecanju donosi.
Sve je koktele, dakako, morao probati i ocjenjivački sud koji je ovog puta djelovao u sastavu Drago Sikirić, Ika Srdelić i Antonia Gabrić. Moramo zaključiti kako uistinu nisu imali jednostavan zadatak obzirom da je bilo vrlo ukusnih i maštovitih koktela. Svi su natjecatelji spravljali kratke barske mješavine, a jedini im je uvjet bio da koriste vina i likere Fiolić.
Nije nimalo jednostavan zadatak precizno izvesti sve radnje na samom natjecanju, kako bi sve ispalo onako kako treba i kako bi ocjenjivači stručnog rada bili zadovoljni. No, ono što prethodi samom natjecanju je i osmišljanje koktela i pronalazak najbolje mješavine kroz odnos svih sastojaka kako bi se dobio kvalitetan proizvod koji će zadovoljiti i žiri, ali i u konačnici sve one koji ga budu u budućnosti naručivali i pili.
Organizator natjecanja je Back 2 basic Udruga ugostiteljskih djelatnika, na čelu s predsjednikom Antom Butićem, koja se i inače bavi edukacijom barmena, a sponzori su bili Vina Fiolić i Turistička zajednica grada Zadra.
Po završetku natjecateljskog dijela, uslijedio je pomno promišljanje žirija koji je trebao i podijeliti nagrade te izabrati najboljeg.
Najmlađim barmenom proglašen je učenik Borna Orlović, dok je nagradu publike odnio Kristijan Gjelov iz hotela Pinija. Sponzorska nagrada pripala je njegovoj kolegici iz Pinije, Danijeli Kardum, a nagradu Turističke zajednice grada Zadra osvojio je Zvonimir Čirjak.
Najbolja kreacija bila je ona Marete Štrbac, a najbolji stručni rad imao je Filip Šešelja.
Nakon toga uslijedilo je i proglašenje prva tri mjesta na ovom natjecanju. Prošlogodišnji pobjednik Mario Milin osvojio je ovog puta 3. mjesto, mlada Lucija Antulović drugo dok je pobjednikom ovog Regionalnog natjecanja barmena u Zadru proglašen Roko Mijatović koji je tom pobjedom osigurao odlazak na Državno prvenstvo barmena u Splitu.
– Koktel se sastoji od višnje maraške, ja sam infuzirao mescal piće s cvijetom hibiskusa, treći sastojak je bio sirup od ružmarina kojeg sam sam radio, domaći pire od marelice također sam sam napravio, i limunov sok. Šejkano je u klasičnoj martini čaši bez leda, predstavio nam je Roko svoj koktel, a otkrio nam je i kako mu je dao naziv:
– Eto to je moj pobjednički koktel, zove se “Tagi dim” baš zbog te zadivljenosti, razmišljao sam se do zadnjeg trena. Bio sam na “Rim tim tagi dim” jer je sad u điru, ali ostao sam samo na “Tagi dim”, malo je zvučnije.
Inače, Roko radi u Muro baru već dvije sezone, ovo će mu bi treća. Vlasnik Muro bare Butić uči ga, kaže on, svemu i njegovoj je mentor. Već je bio i na natjecanjima, ovo mu je bilo drugo regionalno, a bio je i na dva državna.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!