gastro
Recept za neodoljivo osvježavajući mousse s jagodama
Sve topliji dani od nas traže da isprobavamo brze i osvježavajuće recepte, a danas je na redu – mousse. Međutim, upotpunit ćemo ga jagodama čija je sezona u punom jeku.
Naime, jagode osim što su neodoljivo ukusne, vrlo su korisne za naše zdravlje. Jagode su izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunološki sustav, a bogate su i vlaknima koja su ključna za zdravlje probavnog sustava te imaju nizak glikemijski indeks, a to znači da ne uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi. Isto tako, vitamin C, antioksidansi i druge hranjive tvari u jagodama pomažu u održavanju zdrave kože jer se radi o elementima koji potiču proizvodnju kolagena, štite kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem i mogu smanjiti pojavu bora i staračkih pjega.
Stoga, u nastavu donosimo recept za ukusan mousse od jagoda koji možete napraviti još danas!
Sastojci:
500 g svježih jagoda
100 g šećera (po želji)
1 žlica limunovog soka
1 žlica želatine u prahu
250 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
Priprema:
Operite jagode, odstranite peteljke i narežite ih na manje
komade. Zatim jagode, šećer i limunov sok stavite u blender ili
multipraktik te miksajte dok ne dobijete glatku, kompaktnu
smjesu.
U manjoj zdjelici pomiješajte želatinu s 4 žlice hladne vode i
ostavite da nabubri oko 5 minuta. Nakon što želatina nabubri,
lagano je zagrijavajte na niskoj temperaturi dok se potpuno ne
otopi te otopljenu želatinu polako dodajte u prethodno dobivenu
smjesu od jagoda. Sve skupa miješajte nekoliko minuta kako bi se
dobro sjedinilo i povezalo. Kada ste zadovoljni s dobivenim,
smjesu ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.
U velikoj zdjeli miksajte vrhnje za šlag s vanilin šećerom dok ne
dobijete čvrsti šlag, pa ohlađenu smjesu od jagoda i želatine
povežite sa šlagom. Sve skupa miješajte dok smjesa ne postane
homogena.
Mousse rasporedite u čaše ili zdjelice za posluživanje te
ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata. Prije posluživanja, mousse
možete ukrasiti svježim jagodama, listićima mente ili naribanom
čokoladom.
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!