Lifestyle

planinarenje

Nekad omiljeni planinarski dom na Velebitu, opet će otvoriti svoja vrata

Nekad omiljeni planinarski dom na Velebitu, opet će otvoriti svoja vrata

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Parku prirode Velebit dodijelio je 80 posto sredstava za rekonstrukciju planinarskog doma 'Gojtanov vrh' na Visočici, koji je spaljen još u Domovinskom ratu.

Nadomak samog vrha Visočica, na Velebitu, nalazi se nekad omiljeno mjesto planinara, a sada ruševina – planinarski dom “Gojtanov vrh”. Ovaj planinarski dom svoje je prvo izdanje dobio još davne 1929. godine, a godinu dana kasnije bi je zapaljen. Potom, 1963. godine je obnovljen te je sve do 1991. do Domovinskog rata bio u funkciji, kada je ponovno spaljen.

No planinarski dom “Gojtanov vrh” će izgleda u skoroj budućnosti ponovno otvoriti vrata planinarima jer je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Parku prirode Velebit dodijelio 950.524 eura za njegovu rekonstrukciju.

Budući da taj iznos čini 80 posto procijenjenih i opravdanih troškova ulaganja, ostalih 20 posto financijskih sredstava, koja iznose 240.131 eura bez PDV-a, osigurat će se od strane raspoloživih zajedničkih sredstava Parkova Hrvatske.

Ovim će se ulaganjem dodatno unaprijediti zaštita okoliša i prirode, a ujedno i dati doprinos turističkoj ponudi i promidžbi Gospića, ali i cijele županije. U narednim tjednima očekuje se potpisivanje ugovora između Fonda i Parka prirode Velebit.


Reci što misliš!