Lifestyle

gastro kutak

Recept koji izaziva polemike na društvenim mrežama: Jeste li čuli za pastu serbonaru?

Recept koji izaziva polemike na društvenim mrežama: Jeste li čuli za pastu serbonaru?
Pixabay

Pasta alla carbonara talijanski je klasik koji potječe iz regije Lacij u središte zemlje, a koje se priprema od svega nekoliko sastojaka. Originalni recept traži guanciale, slaninu od sušenih svinjskih obraza, zatim Pecorino - tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, žumanjke i špagete. Za razliku od brojnih recepata koji se mogu pronaći u Hrvatskoj – u carbonaru ne ide ulje niti vrhnje.

 

Iako razni recepti na temu carbonare niču po cijelome svijetu, gastronomski čistunci varijacije ne priznaju, a često niti ne štede kritike na račun kuhara. Jedno od jela inspirirano carbonarom je serbonara, kako ju je zamislio gurman Izgoreh na Instagramu, prenosi punkufer.Pasta serbonara traži slaninu (koju god čuvaš u frižideru, zamrzivaču ili špajzi), mladi kajmak koji se izmiješa sa žumanjcima, zatim papar i tjesteninu. Komentara na objavu ima svakojakih pa dok neki hvale ideju, drugi su se odlučili na drvlje i kamenje.

“Kao Talijan, probao bih. Zove se serbonara a ne carbonara, tako da očito nije isto. Puno je bliže originalu od s*anja koje nazivaju carbonarom u Engleskoj ili Njemačkoj“, kaže Ale_on_tour, kojem se pridružio i Alefrulla uz riječi: Odlično! Originalna ideja. Svakako puno bolja od carbonare koja se poslužuje u mnogim restoranima diljem svijeta.

“Neverovatno, nemate pojma šta je i kako se sprema carbonara! Pravite pasulj to vam bolje uspeva!“, javila se i Marina, a senad_jz_4ever nadodaje da bi pozvao policiju za ovakvo jelo.

O tome je serbonara top ili flop najbolje je da procijenite sami…


Reci što misliš!