Lifestyle

umjetnost

Makrame za početnike: Ukrase za zid u obliku lišća možete napraviti sami

Makrame za početnike: Ukrase za zid u obliku lišća možete napraviti sami

Makrame tehnika nije samo način stvaranja prekrasnih tekstilnih radova - to je prava umjetnost koja nosi sa sobom niz koristi i dobrobiti. Osim što pruža priliku za izražavanje kreativnosti ima i terapeutske prednosti.

Makrame je drevna tehnika povezivanja vlakana koja se koristi za stvaranje predivnih tekstilnih radova. Izvorno potječući od arapske riječi “miqramah”, što znači “ukrasno rublje” ili “ukrasni ručni rad”. Makrame je postao globalna umjetnost koja je privukla pažnju kreativnih duša diljem svijeta. Ova tehnika se temelji na osnovnim čvorovima i vještinama vezivanja, dajući vam beskonačne mogućnosti za stvaranje različitih predmeta poput ukrasnih zidnih vješalica, narukvica, visećih košara i još mnogo toga.

Osim što pruža priliku za izražavanje kreativnosti i stvaranje jedinstvenih predmeta, makrame također ima i terapeutske prednosti.

Relaksacija i smanjenje stresa: Vezanje čvorova i stvaranje uzoraka u makrame tehnici može imati umirujući učinak na um. Fokusiranje na postupak vezanja čvorova može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti te potaknuti osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Poboljšanje mentalne oštrine: Makrame zahtijeva usmjeravanje pažnje na detalje i preciznost, što može potaknuti razvoj mentalne oštrine i poboljšati koncentraciju. Prakticiranje različitih čvorova i uzoraka može potaknuti kreativno i razmišljanje izvan okvira.

Osjećaj postignuća: Kada završite svoj makrame projekt i vidite rezultate svog rada, to može pružiti osjećaj zadovoljstva i postignuća. Svaki komad koji stvorite nosi vašu jedinstvenu energiju i trud, što ga čini posebnim i vrijednim.

Istraživanje vlastite kreativnosti: Makrame tehnika omogućuje vam da istražujete svoju kreativnost i izrazite se na jedinstven način. Kroz kombiniranje boja, tekstura i uzoraka, možete stvoriti komade koji odražavaju vašu osobnost i stil.

Za jednostavan ukras za zid u obliku lišća potrebno vam je:

Makrame konac
Drvce
Češljić za raščešljavanje konca
Škare

Upute:

Odrežite jedan dulji komad konca i dvadesetak malo kraćih trakica. Duljina će ovisiti o veličini lista kakvog želite izraditi i o tome koliko slojeva želite. Najdulju trakicu pričvrstite na radnu površinu selotejpom i zatim oko nje vežete čvorove s kraćim trakicama – kao na videu. Nakon što ste dosegli željenu veličinu, raščešljate konac i odrežete željeni oblik lista. Možete poprskati sprejom za učvršćivanje tkanine. Po želji, na vrh najdulje trakice možete privezati drvce ili jednostavno svoj list objesite na željeno mjesto.


Reci što misliš!