Lifestyle

gastro

Do 20. svibnja posjetite Makarsku rivijeru i najukusniji gastro festival ikad

Do 20. svibnja posjetite Makarsku rivijeru i najukusniji gastro festival ikad
Ilustracija/Miranda Cikotic/PIXSELL

Svibanj za prste polizat' - Makarska rivijera postaje epicentar eksplozije okusa. Kad autentičnost ima okus. Jeste li znali da, na radost zagriženih gastronomada i turističkih znalaca, u svibnju Makarska rivijera priprema najukusniji festival ikada?

Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj – Autentica Food & Wine 2024 –rezultat je zajedničkog truda turističkih zajednica općine Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, a održava se od 10. do 20. svibnja 2024. Odlučite li se za makar neko od događanja u sklopu raskošnog prigodnog programa, otkrit ćete zašto je makarski svibanj – baš za prste polizat’ - pozivaju sve zainteresirane iz Grada Makarske.

Manifestacija je započela svečanim otvorenjem 10. svibnja u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju Dalmatinske marende.

U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama – Brela, Tučepi, Makarska i Podgora – postat će pravi mali epicentri – eksplozije okusa!

Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.

Makarska će 16. svibnja prštati od okusa – pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin!

U Podgori će dan kasnije biti vrijeme za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice – naime, uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji nam korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije – ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida – poželjna, naučit će nas spravljati Vedrana Vela Puharić!

Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa pripremati i Podgora’s signature coffee, dok će se u večernjim satima pripremati Podgora’s signature cocktail.

Brela će također pružiti još jednu priliku da se kroz cooking show upoznamo s toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende – mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi možete okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri – koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura s tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane – a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju - pozivaju iz Grada Makarske.


Reci što misliš!