Gastro novitet
Stigle su prve domaće trešnje: Donosimo recept za najbolju pitu od jagoda i trešanja
Prošećete li tržnicom, možete primijetiti kako se sezone pojedinog voća i povrća pomiču na sve ranije, a kumice će vam reći kako sezone kakve smo nekad poznavali – više ne postoje.
Ove su se godine tako malo ranije pojavile i prve domaće trešnje! Crvene, slatke i sočne, toliko ukusne da je teško stati jednom kada ih počnete jesti! Ovo mnogima omiljeno voće prepuno je antioksidansa i vitamina, a volimo ih svježe, u smoothiejima i desertima – baš kao i jagode.
anas vam donosimo recept za prefinu, sočnu pitu od jagoda i trešanja! Bilo da ju poslužujete kao desert nakon ručka, ili pak pozovete goste na kavu i kolače, ova će svježa, sezonska pita osvojiti sve prisutne!
Pita od jagoda i trešanja
Sastojci za tijesto:
400 g glatkog brašna
2 jaja
200 g maslaca
50 g šećera
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
250 g svježih trešanja (bez koštica)
200 g svježih jagoda
2 žlice limunovog soka
3 žlice šećera
1 vanillin šećer
2 žlice gustina
Postupak:
Trešnje i jagode operite, očistite i prepolovite/narežite na manje komade. Trešnje i pola jagoda stavite u lonac sa šećerom i limunovim sokom na laganu vatru. Kuhajte nekoliko minuta dok voće ne pusti sok, zatim izvadite voće i u sok umiješajte gustin. Kuhajte par minuta dok se ne zgusne, pa u smjesu vratite kuhano voće te dodajte drugu polovicu jagoda, one svježe.
Sve sastojke za tijesto umijesite rukama, pa ostavite da odstoji u hladnjaku barem 1h. Zagrijte pećnicu na 200. Tijesto podijelite na dva dijela te razvaljajte. Kalup premažite maslacem, pa ga obložite jednom polovicom tijesta i pecite 10-ak minuta na 180. Na lagano pečeno tijesto dodajte voćni nadjev. Drugu polovicu tijesta izrežite u široke trake pa ih slažite na nadjev. Pitu pecite još 20-25 min na 180, odnosno dok ne poprimi lijepu boju i počne jako mirisati! Kada se pita malo ohladi, pospite ju šećerom u prahu. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije!
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!