gastro kutak
Keksi sa krem sirom i borovnicama
Keksi sa krem sirom i borovnicama, ukusan deset autorice Lilest na Coolinarici
Sastojci
TIJESTO:
115 g mekanog maslaca
50 g šećera
1 prstohvat soli
1 žlica (30 g) kiselog vrhnja
200 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
NADJEV:
250 g krem sira (ABC)
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
malo limunove korice
10 g kukuruznog škroba
150 g borovnica
JOŠ:
10 g oštrog brašna za mrvičasti posip
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Pripremite kalup za muffine i iznutra ga obložite papirnatim košaricama.
2.
U veliku zdjelu stavite omekšali maslac, šećer, ekstrakt vanilije i sol i miksajte 2 do 3 minute ili dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
3.
Dodajte kiselo vrhnje i obje vrste brašna te miješajte dok se sastojci ne sjedine. Nakon što dodate pola količine brašna, miješanje dovršite rukama. Nemojte dugo mijesiti jer bi tijesto moglo postati žilavo.
4.
Mrvičasti posip: Odvojite 50 g tijesta i dodajte mu 10 g oštrog brašna. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
5.
Od preostalog tijesta napravite 20 jednakih loptica. Svaku
lopticu stanjite u krug i obložite dno i oko 1 cm stranice
papirnate košarice da napravite udubljenje za nadjev.
Kada ste napunili sve košarice, pokrijte kalup prozirnom folijom
i spremite u hladnjak dok pripremite nadjev.
6.
Za nadjev umutite krem sir, šećer, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i jaje. Na kraju dodajte kukuruzni škrob.
7.
Tijesto za mrvičasti posip naribajte na tanjur.
Izvadite kalup za muffine iz hladnjaka, pa stavite oko 1 žličicu
nadjeva u sredinu svakog kolačića.
Po vrhu stavite borovnice i pospite mrvičastim posipom.
8.
Kolačiće pecite 30 minuta na 180°C ili dok rubovi ne počnu
rumeniti.
Pustite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz
kalupa za muffine ili bi se mogli raspasti.
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!