Lifestyle

pariter

Sutra počinje 2. Festival menstruacije u Rijeci

Sutra počinje 2. Festival menstruacije u Rijeci

Sutra, 19.4. u Rijeci počinje drugo izdanje Festivala menstruacije u organizaciji udruge Pariter.

Festival počinje u 15 sati okruglim stolom pod nazivom Nije ti ništa: tretman žena u zdravstvenom sustavu, koji će se održati na Fakultetu zdravstvenih studija. Okrugli stol otvara pitanje kako su žene tretirane danas u zdravstvenom sustavu, osobito kad se radi o pitanjima reproduktivnog zdravlja i na koji način odnosi moći u institucijama utječu na njihovo zdravlje i dobrobit, osvrćući se na sve češće upotrebljavan termin medicinski gaslighting kojim se označavaju štetne i diskriminatorne prakse unutar zdravstva. 

Na okruglom stolu govorit će psihologinja Mia Rogić, aktivistkinja iz udruge Roda - Roditelji u akciji Branka Mrzić Jagatić, te predsjednica udruge žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10, Zorica Martić. Razgovor će moderirati Marija Trcol. 

Službeno otvorenje festivala počinje u 18:30 sati na Korzu ispred Radio Rijeke. Publika i prolaznici moći će pogledati performans Ja nisam luda umjetnice Nike Rukavine, koji je  baziran na svjedočanstvima žena oboljelih od  endometrioze i njihovoj borbi sa zdravstvenim sustavom. Na otvorenju će također bubnjati aktivistička bubnjarska sekcija Feministički tamburaški front, te će se moći pogledati festivalski program, popiti piće i uzeti svoju festivalsku majicu. 

Za kraj prvog dana u Book caffeu Dnevni boravak u 20 sati održava se Pub kviz I trivia krvari! Kviz spaja najrazličitija područja; od umjetnosti i znanosti, preko povijesti do filma, a sve to kroz prizmu – menstruacije i ženskog užitka. Prijave timova od maksimalno četiri osobe odvijat će se na početku samog događaja, a pobjednički tim očekuju vrijedne nagrade brandova LELO i Intimina. 

Festival se nastavlja tijekom cijelog vikenda na brojnim lokacijama u gradu, a svi programi su u potpunosti besplatni za posjetitelje. 

Više o ostatku programa možete pronaći na web stranici udruge Pariter ili na društvenim mrežama. 


Reci što misliš!