Lifestyle

Dobra kužina

Ovaj čokoladni mousse pravo je savršenstvo

Ovaj čokoladni mousse pravo je  savršenstvo
RTL

Maslinovo ulje ne samo da daje svoj rezonantan okus mousseu, ono stvara njegovu glatku, mekanu teksturu.

Glatki, blagi čokoladni mousse savršenje izbor za zasladiti se, međutim, treba ga pravilno napraviti. Ako tražite čokoladni mousse koji je bogat i kremast, onda bi lagani čokoladni mousse s maslinovim uljem, iz knjige Nigelle Lawson, mogao biti idealan recept za vas.

Nigella je o receptu rekla: "Maslinovo ulje ne samo da daje svoj rezonantan okus mousseu, ono stvara njegovu glatku, mekanu teksturu."

Recept za čokoladni mousse

Jedna je obožavateljica istaknula: "Napravila sam ovo danas kao probu prije večere koju ću prirediti u petak. Stvarno sam zadovoljna kako je ispalo!"
Sastojci:

150 grama tamne čokolade sa 70% kakaovca (grubo nasjeckane)
100 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
četiri velika jaja sobne temperature (odvojena)
prstohvat soli
50 grama šećera

Postupak:

Najprije otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu iznad posude s kipućom vodom. Posuda ne smije dodirivati vodu. Čokoladu treba maknuti s vatre neposredno prije nego što se potpuno otopi. Nakon što se otopi, ostavite da se ohladi deset minuta prije nego što umiješate ulje. Zatim ostavite sa strane. U zdjeli bez masnoće umutite bjelanjke i sol dok jaja ne postanu čvrsta. Stavite na stranu.

U drugoj zdjeli miksajte žumanjke, šećer i četvrtinu žličice soli dok ne postanu blijedi, gusti i udvostručeni.

Polako ulijevajte čokoladnu smjesu u žumanjke i poklopite. Zatim dodajte trećinu tučenih bjelanjaka i snažno miješajte dok smjesa ne posvijetli. Sada nježno umiješajte drugu trećinu bjelanjaka prije nego što lagano umiješajte posljednju trećinu. Ako na dnu posude za bjelanjke ima tekućine, ostavite je.

Mousse ulijte u zdjelice. Stavite ih u hladnjak na 20 minuta za mekanu teksturu prije jela. Možete ih i staviti u hladnjak na točno sat vremena, a zatim ih izvaditi na sobnu temperaturu 40 minuta prije jela ako više volite čvršću teksturu.

Budući da ovaj recept sadrži sirova ili lagano kuhana jaja, nije prikladan za osobe sa slabim imunološkim sustavom poput mlađe djece, starijih osoba ili trudnica.


Reci što misliš!