Lifestyle

ipak, postoji jedna kvaka!

Čokolada kao saveznik u mršavljenju?

Čokolada kao saveznik u mršavljenju?
Shutterstock

Konzumacija kakaovca dulje od četiri tjedna i manje od 20 grama dnevno ima statistički značajne korisne učinke na indeks tjelesne mase i tjelesnu težinu

Čokolada bi vam mogla poboljšati raspoloženje i vaš mozak te ga zaštititi od kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem.

Kemikalija zvana teobromin, koja se nalazi u zrnu kakaovca pa posljeidčno i u mliječnoj i tamnoj čokoladom, ima potencijalne zdravstvene prednosti, tvrde znanstvenici.

Teobromin se nalazi u sjemenkama stabla kakaovca koje uspijeva u tropskoj Južnoj Americi. Studija je pokazala da potiče razgradnju masnoće i može pomoći u liječenju ili prevenciji moždanog udara, depresije i bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, prenosi Mirror.

Znanstvenici su došli do zaključka da teobromin ima malo nuspojava i da bi također mogao pomoći u smanjenju negativnog učinka visokog kolesterola na pamćenje. Studija koju je proveo tim sa Sveučilišta Zhengzhou u Kini otkrila je da ima zaštitne učinke na bubrege i da može spriječiti bubrežne kamence. Može čak olakšati kašalj i očvrsnuti dječje zube.

Tim znanstvenika je proučavao istraživanja provedena na globalnoj razini u posljednje 23 godine. “Teobromin pokazuje neuroprotektivna svojstva, poboljšava kognitivnu funkciju i obećava u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Pokazuje protuupalna svojstva i doprinosi regulaciji tjelesne težine”, poručili su.

Jedna analizirana studija kaže: “Konzumacija kakaovca dulje od četiri tjedna i manje od 20 grama dnevno ima statistički značajne korisne učinke na indeks tjelesne mase i tjelesnu težinu; unatoč tome, veličina učinka je mala.”

Veća potrošnja mogla bi proizvesti suprotan učinak. Zrna kakaovca sadrže oko 3,3 posto teobromina.


Reci što misliš!