Lifestyle

riječ stručnjaka

Pet grešaka koje mnogi rade koristeći češnjak

Pet grešaka koje mnogi rade koristeći češnjak
Ilustracija / Pixabay

Idealan marinadama i umacima, češnjak ide uz sve, meso, ribu, povrće. No, ovo su glavne greške koje radite pripremajući češnjak u svojoj kuhinji.

Postoje oni koji vole češnjak i oni koji mrze češnjak. Kao jedan od najstarijih i najrasprostranjenijih sastojaka, češnjak je stoljećima vladao mediteranskom i talijanskom kuhinjom, čineći mnoga jela puno ukusnijima.

Idealan marinadama i umacima, češnjak ide uz sve, meso, ribu, povrće. No, ovo su glavne greške koje radite pripremajući češnjak u svojoj kuhinji.

1. Neodgovarajuća priprema

Najprije se mora eliminirati unutarnji izdanak koji otežava probavu. Postoje različiti načini rezanja češnjaka: ako ga morate koristiti za jela gdje je bitna konzistencija, kao što su umaci ili emulgirani začini, ogulite ga i sitno naribajte.

Ako želite “ukrasti” njegovu aromu, ali ne i jak okus, ogulite klinčić i zgnječite ga ravnom oštricom noža; brzo popržite u ulju bez da potamni i uklonite ga prije dodavanja ostalih sastojaka. U slučaju pečenja ili sporog kuhanja, ostavite ga u tavi, nakon što se dobro skuha izgubit će tipičnu gorčinu. Oni najosjetljiviji na njegov okus, ali koji se ne žele odreći njegove arome, prije kuhanja mogu natrljati stijenke tave oguljenim režnjem, cijelim ili prerezanim na pola, bez stavljanja u jelo, piše Cookist.

2. Dodajete češnjak u jela prerano

Češnjak lako zagori, posebno kada se nasjecka ili nareže, a zagorjeli češnjak može uništiti jelo. U slučaju pržene hrane, stavite ga u tavu na pola kuhanja – ne prije; prženo povrće će usporiti kuhanje. Ako kuhate jelo guste i kremaste konzistencije, poput umaka za tjesteninu, možete dodati oguljeni češnjak u vruće ulje, malo ga popržiti da začini jelo i zatim brzo preliti tekućim/kremastim elementom kako biste smanjili temperaturu u tavi i spriječili da češnjak zagori.

3. Pripremate ga na previsokoj temperaturi

Kao što je spomenuto u točki 2, zagorjeli češnjak kvari jelo. Uvijek ga je bolje dodati na niže temperature i eventualno nakon toga povisiti temperaturu, malo po malo. Ako češnjak koristite samo za prženje, ostavite ga s njegovom ljuskom, brže će biti gotov. Ako počnete pripremu jela s prevrućom tavom, češnjak će u vrlo kratkom vremenu postati taman i hrskav – gorak i nejestiv.

4. Koristite prethodno narezani češnjak

Nakon što ga prerežete, češnjak brzo gubi aromu i okus: zato koristite cijele režnjeve češnjaka. Prije uporabe češnjaka provjerite jesu li režnjevi čvrsti, a prije svega bez pupova, jer ako se češnjak dobro ne čuva, on razvija neugodan miris. Čuvajte suhi češnjak na hladnom, suhom, tamnom i dobro prozračenom mjestu.

Češnjak u prahu sasvim je druga stvar, koristan je za pripremu mnogih jela, a vrlo je praktičan i češnjak u prahu jer dugo traje i u zadnji čas će biti spreman za upotrebu.

5. Kada ga je bolje koristiti, a kada ne

Nezaobilazan: u svim jelima poput ribljih juha i pripreme morskih plodova, ali i kod gulaša, janjetine, on savršeno odgovara uz perad i mesnu štrucu, uvijek uz preporuku da se koristi cijeli i izvadi prije posluživanja; ili se utrljava na bruskete ili u jela s umakom pesto.

Ugodan, ali ne baš neizostavan: uz “pirjana” jela poput gljiva, u varivima, u umacima za tjesteninu ili rižu. S patlidžanom, grahom, slanutkom, artičokama, repom, kupusom, svježim cherry rajčicama, svinjetinom. Uz kruh i focacciu.

Prihvatljiv: u marinadama u crnom vinu vinu u jelima s divljači.

Zabranjen: u jelima koja sadrže limun, uz grašak, leću, šparoge, bundevu, radič, rižoto, jela s vrhnjem.


Reci što misliš!