Lifestyle

Dobra kužina

Zdrava pizza: 5 brzih i jednostavnih recepata za ručak

Zdrava pizza: 5 brzih i jednostavnih recepata za ručak
pexels.com

U današnje vrijeme, dok se sve više ljudi okreće prema zdravijem načinu života, sve će veća potražnja za zdravim i ukusnim obrocima. Stoga jela poput zdrave pizze postaju sve popularnija opcija za one koji žele uživati u omiljenom jelu bez osjećaja krivnje.

Zašto je zdrava pizza bolja opcija?

Zdrava pizza predstavlja kreativan pristup klasičnom receptu, koristeći visokokvalitetne sastojke i kreativne kombinacije kako bi se postigao savršen spoj okusa i nutritivne vrijednosti.

Umjesto tradicionalne kore i tijesta koje može biti masno i nezdravo, kod recepata za zdravu pizzu često se koristi integralno brašno ili drugo bez glutena.

Takva brašna pružaju više vlakana i “sporijih” ugljikohidrata koji doprinose dugotrajnijem osjećaju sitosti i stabilizaciji razine šećera u krvi.

Mogućnosti su beskrajne ne samo po pitanju tijesta, već i nadjeva. Svježe povrće poput rajčica, paprike, gljiva i špinata ne samo da dodaju odlične okuse, već i obogaćuju pizzu antioksidansima, vitaminima i mineralima. Također, zamjena klasičnog sira niskokaloričnim ili veganskim alternativama može smanjiti sadržaj zasićenih masti i kolesterola, stvarajući pravu zdravu pizzu.

Još jedan ključan element zdrave pizze je umjerena upotreba umaka. Umjesto obilnih slojeva masnog sira i tjestenine, možete eksperimentirati s laganim umacima poput umaka od rajčice od svježih rajčica ili umaka od avokada. Osim što su nutritivno bogati, ovi umaci dodaju svježinu i aromu svakom zalogaju.

Ako se odlučujete na zdravu pizzu, pazite i na način pripreme. Ako želite sačuvati što više nutritivnih vrijednosti sastojaka, pecite pizzu duže, ali na manjoj temperaturi. To može pomoći u očuvanju hranjive vrijednosti.

Kombinirajući svježe sastojke, uravnotežene nadjeve i pažljivu pripremu, možete uživati u omiljenom jelu bez osjećaja krivnje. Isprobajte različite recepte i prilagodite ih svojim preferencijama kako biste stvorili svoju idealnu verziju pizze koja će vas oduševiti svakim zalogajem.

Najbolji recepti za zdravu pizzu

U nastavku donosimo nekoliko ukusnih recepata za zdravu pizzu u kojima će uživati čak i najmlađi.

1. Zdrava pizza s tijestom od slanutka

Sastojci (tijesto):

– 1 šalica brašna od slanutka

– 1 jaje

– 1 žlica maslinovog ulja

– prstohvat soli

– prstohvat suhog bosiljka (opcionalno)

Sastojci (nadjev):

– 1/2 šalice umaka od rajčice

– 1 šalica svježih cherry rajčica, narezanih na polovice

– 1/2 crvene paprike, narezane na tanke trakice

– 1/2 žute paprike, narezane na tanke trakice

– 1/4 crvenog luka, tanko narezanog

– 1 šalica svježeg baby špinata

– 1 šalica narezanog šampinjona

– 1 šalica sira (mozzarella, feta, ili po želji)

– svježi bosiljak za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200°C i pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno od slanutka, jaje, maslinovo ulje, sol i suhi bosiljak dok ne dobijete konzistenciju tijesta.

Razvaljajte tijesto na tanki krug na pobrašnjenoj površini ili između dva lista papira za pečenje. Prebacite tijesto na pripremljeni lim za pečenje. Raširite umak od rajčice po tijestu, ostavljajući rubove slobodnima.

Poslažite narezane cherry rajčice, trakice paprike, luk, špinat i šampinjone po tijestu. Posipajte sirom po vrhu. Stavite pizzu u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta ili dok rubovi tijesta ne postanu zlatno smeđi, a sir lijepo rastopljen.

Izvadite zdravu pizzu iz pećnice, pospite svježim bosiljkom po vrhu i ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

2. Zdrava pizza od integralnog brašna sa špinatom

Sastojci (tijesto):

– 2 šalice integralnog brašna

– 1 žlica suhog kvasca

– 1 šalica tople vode

– 2 žlice maslinovog ulja

– 1/2 žličice soli

Sastojci (nadjev):

– 1/2 šalice umaka od rajčice

– 1 šalica narezanih cherry rajčica

– 1/2 crvene paprike, narezane na trakice

– 1/2 žute paprike, narezane na trakice

– 1/4 crvenog luka, tanko narezanog

– 1 šalica svježeg baby špinata

– 1 šalica narezanih šampinjona

– 1 šalica svježeg mozzarela sira, narezanog na kolutiće

– svježi bosiljak za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

U zdjeli pomiješajte toplu vodu i suhi kvasac.

Ostavite da se kvasac aktivira oko pet minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 5 minuta. Oblikujte tijesto u loptu. Stavite tijesto u čistu zdjelu koju ste lagano premazali maslinovim uljem, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, otprilike jedan sat.

Nakon što se tijesto udvostručilo, premijesite ga na pobrašnjenoj površini i razvaljajte u krug željene debljine. Prebacite tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Raširite umak od rajčice po tijestu, ostavljajući rubove slobodnima.

Poslažite narezane rajčice, papriku, luk, špinat, šampinjone i kolutiće mozzarele po tijestu.

Stavite pizzu u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta ili dok rubovi tijesta ne postanu zlatno smeđi, a sir rastopljen. Izvadite pizzu iz pećnice, posipajte svježim bosiljkom po vrhu, ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

3. Zdrava pizza sa zelenim lisnatim povrćem

Sastojci (tijesto):

– 1 šalica integralnog brašna

– 1/2 šalice tople vode

– 1 žlica maslinovog ulja

– 1/2 žličice suhog kvasca

– 1/2 žličice soli

Sastojci (nadjev):

– 1/2 šalice umaka od rajčice

– 1 šalica svježeg baby špinata

– 1 šalica nasjeckanog kelja ili blitve

– 1/4 šalice narezanih artičoka (najbolje svježe)

– 1/4 šalice narezanih maslina

– 1 šalica sira (npr. mozzarella ili feta)

– 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

– prstohvat suhog origana

– sol i papar po želji

Postupak:

Zagrijte pećnicu. U zdjeli pomiješajte toplu vodu i suhi kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira, oko pet minuta.

U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko pet minuta. Oblikujte tijesto u loptu i stavite ga u čistu zdjelu koju ste lagano premazali maslinovim uljem, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči.

Ponovno razvaljajte tijesto u krug željene debljine. Raširite umak od rajčice po tijestu. Poslažite svježi baby špinat, nasjeckani kelj ili blitvu, narezane artičoke i masline po tijestu.

Posipajte sitno nasjeckanim češnjakom preko nadjeva. Dodajte sol, papar i suhi origano po želji. Na vrh posipajte sirom. Stavite pizzu u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta. Izvadite pizzu iz pećnice, ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

4. Zdrava pizza s ananasom

Sastojci (tijesto):

– 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna

– 1/2 šalice brašna od heljde ili kukuruznog brašna

– 1 žličica suhog kvasca

– 1/2 šalice tople vode

– 1 žlica maslinovog ulja

– prstohvat soli

Sastojci (nadjev):

– 1/2 šalice umaka od rajčice (koristite umak od rajčice sa smanjenim udjelom soli)

– 1 šalica narezanog svježeg ananasa

– 1/2 šalice narezane crvene paprike

– 1/4 šalice narezanog crvenog luka

– 1 šalica narezane kuhane piletine

– 1 šalica svježeg baby špinata ili rukole

– 1 šalica sira (mozzarella, feta)

– prstohvat suhog origana

– svježi bosiljak za posluživanje

Postupak:

Upalite pećnicu da se zagrije. U zdjeli pomiješajte toplu vodu i suhi kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira, a onda u drugoj zdjeli pomiješajte cjelovito pšenično brašno, brašno od heljde ili kukuruzno brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Izmijesite ga i prebacite u zdjelu da se udvostruči.

Ponovno ga premijesite nakon oko sat vremena i oblikujte u željeni oblik. Stavite umak od rajčice i na njega poslažite narezani svježi ananas, crvenu papriku, crveni luk, kuhano pileće meso i svježi baby špinat ili rukolu po tijestu.

Posipajte suhim origanom po vrhu nadjeva i sirom po vrhu pizze.

Stavite pizzu u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta ili dok rubovi tijesta ne postanu zlatno smeđi, a sir se rastopi. Izvadite zdravu pizzu iz pećnice, poslužite je toplu i posipajte svježim bosiljkom.

5. Recept za zdravu pizzu s nadjevom od avokada

Sastojci (tijesto):

– 1 šalica integralnog pšeničnog brašna

– 1/2 šalice brašna od heljde ili kukuruznog brašna

– 1 žličica suhog kvasca

– 1/2 šalice tople vode

– 1 žlica maslinovog ulja

– prstohvat soli

Sastojci (nadjev):

– 1 veliki zreli avokado

– sok od pola limuna

– 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

– prstohvat soli i papra

– 1 šalica cherry rajčica, narezanih na polovice

– 1/4 crvenog luka, tanko narezanog

– 1/4 šalice svježeg nasjeckanog peršina ili korijandera

– 1 šalica svježeg baby špinata

– 1 šalica svježih klica

– prstohvat crvene paprike u prahu

– prstohvat sjemenki sezama za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 220°C. U zdjeli pomiješajte toplu vodu i suhi kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira oko pet minuta dok u drugoj zdjeli pomiješajte cjelovito pšenično brašno, brašno od heljde ili kukuruzno brašno i sol.

Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga u zdjeli oko sat vremena dok se ne udvostruči, a onda ponovno razvaljajte na željenu veličinu.

Za nadjev prvo u zdjeli izgnječite avokado i pomiješajte ga s sokom od limuna, sitno nasjeckanim češnjakom, solju i paprom. Ravnomjerno raširite smjesu od avokada po tijestu. Poslažite cherry rajčice, tanko narezani crveni luk, svježi baby špinat i klice po tijestu. Posipajte nasjeckanim peršinom ili korijanderom, crvenom paprikom u prahu i sjemenkama sezama po vrhu.

Stavite pizzu u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta ili dok rubovi tijesta ne postanu zlatno smeđi.


Reci što misliš!