Lifestyle

korisna je

Ne bacajte tekućinu iz staklenke s maslinama

Ne bacajte tekućinu iz staklenke s maslinama
Thinkstock

Salamura u kojoj se čuvaju masline, sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti

Masline u staklenkama čuvaju se u soku, odnosno salamuri od maslina - mješavini vode, octa i soli. Vjerojatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u odvod, no možete je iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih prednosti.

Salamura u kojoj se čuvaju masline, sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju kolesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva sadrži i vitamin E što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose, piše Bon Appetit.

Osim zdravstvenih blagodati bogat je aromom poput infuziranih ulja. Budući da je sok samo mješavina octa, vode i soli, možete ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obični ocat ili ulje za začinjavanje jela. Ukratko, slobodno počnite dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu.

Sok od masline ima slano-kiseli okus pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možete začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu te kao zamjena za bujone kako biste jelima dodali sličnu aromu okusa.

U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobar primjer inspiracije za upotrebu ove tekućine – primjerice humus, kruh od maslina i umake na bazi jogurta, prenosi Večernji.

Još jedan razlog zašto biste trebali sačuvati sok od maslina jest priprema martinija. Preporuča se pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta. Ako želite bezalkoholni martini s okusom maslina, upotrijebite sok od maslina s gaziranom vodom. Ako želite sačuvati tekućinu nakon što ste pojeli masline, prebacite je iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i držite do tjedan dana u hladnjaku ili dva mjeseca u zamrzivaču.


Reci što misliš!