Dobra kužina
Juha od crvene leće i slanutka
Ova će vas juha nakon napornog radnog dana dobro ugrijati i okrijepiti, a nećete izgubiti puno vremena pripremajući ju. Leća, sjeckana rajčica i slanutak, uz začine, glavni su sastojci ovog jela.
Sastojci
Broj porcija 4
2 žličice sjemenki kumina
Veći prstohvat pahuljica čilija
1 žlica maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka, nasjeckana
140 g suhe crvene leće
850 ml povrtnog temeljca ili vode
400 g pelata ili sjeckane rajčice u konzervi
200 g slanutka u konzervi
Manji svežanj korijandera, grubo nasjeckan
4 žlice nemasnog grčkog jogurta
Priprema
1. Pržite
Veliki lonac zagrijte pa u njemu suho popržite kumin i čili. Pržite 1 minutu ili dok ne počnu pucati poput kokica.
2. Krčkajte
Dodajte maslinovo ulje i crveni luk te pržite oko 5 minuta. Umiješajte crvenu leću, vodu ili temeljac i rajčicu. Nakon što zakuha, pustite da se krčka još 15 minuta ili dok leća ne omekša.
3. Usitnite
Juhu malo smiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Miksajte toliko da bude poput pirea. Vratite nazad u lonac i dodajte slanutak. Zagrijte, dobro začinite i umiješajte korijander. Dio korijandera ostavite za posluživanje. Završite juhu grčkim jogurtom i ostatkom korijandera.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!