Lifestyle

Zdravlje

Imamo pad smrtnosti od raka dojke u posljednjih 8 godina, ali raste smrtnost od raka mokraćnog mjehura

Imamo pad smrtnosti od raka dojke u posljednjih 8 godina, ali raste smrtnost od raka mokraćnog mjehura
Nikola Cutuk/PIXSELL

U povodu održanog Dana narcisa, posvećenog prevenciji raka dojke, iz Ministarstvo zdravstva poručuju kako je nacionalni program ranog otkrivanja te bolesti, s odazivom od 62 posto, najuspješniji preventivni program te imamo pad smrtnosti od 30 posto u proteklih osam godina.

Po procjenama Eurostata, to nas svrstava u sam vrh EU. Zahvaljujući programu, 60 posto novootkrivenih karcinoma dojki otkriva se u lokaliziranom stadiju, što značajno poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života pacijentica.

Vlada i zdravstvena administracija, u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, provodi osmi ciklus pozivanja na preventivne preglede u kojem se, prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki, uvelo obavljanje MR za sve žene s velikom gustoćom dojki.

“U nadolazećim ciklusima ćemo povećati obuhvat žena na mamografskim pregledima uz nabavu mobilnih i 3D mamografa, kako bismo dodatno smanjili pojavnost ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta“, kaže ministar zdravstva Vili Beroš. 

Donesen je, među ostalim, Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, Ministarstvo zdravstva provodi se revizije postojećih i uvodi nove nacionalne programe, Nacionalnu onkološku mrežu i Nacionalnu onkološku bazu podataka, onkološke uputnice, ulaže se u nove medicinske uređaje u javnom zdravstvenom sustavu, osigurava dostupnost novih terapija i lijekova.

Rak mokraćnog mjehura, među raznim sijelima raka u Hrvatskoj,  ima najveći trend porasta smrtnosti od gotovo 15 posto u osmogodišnjem razdoblju, upozoreno je u utorak na okruglom stolu posvećenom ranom otkrivanju i smanjenju smrtnosti od ove bolesti. 

Hrvatski Registar za rak bilježi godišnje oko 1000 novih dijagnoza ove bolesti, od koje umre između 450 i 500 pacijenata.

U razdoblju od 2011. do 2019. mokraćni je mjehur imao najveći porast smrtnosti od svih sijela raka u Hrvatskoj, od gotovo 15 posto, a podaci OECD-a za Hrvatsku za 2023. godinu govore o stabilnosti tog trenda rasta.

Ishodi liječenja mogli bi se poboljšati jačanjem prevencije, ali i dostupnošću najmodernijih terapija, poručili su sudionici okruglog stola koji je organizirala kompanija Astellas uz podršku Koalicije udruga u zdravstvu.

Rak mokraćnog mjehura na osmom je mjestu po smrtnosti u Hrvatskoj, te smo po tome među pet vodećih zemalja u EU", upozorio je epidemiolog Mario Šekerija te dodao da je medijalna dob oboljelih u Hrvatskoj 71 godina, a 30 posto oboljelih mlađe je od 65 godina.

Još uvijek ne postoji udruga pacijenata koja bi poboljšala status oboljelih

Pušenje je najveći rizik jer se kemijski spojevi izlučuju urinom i oštećuju urotel, ali rizik je i muški spol s obzirom da muškarci obolijevaju četiri puta više od žena, istaknuto je u raspravi.

”Među najčešćim simptomima pojava je krvi u urinu", upozorio je urolog Igor Tomašković poručivši da "ranije otkrivanje korelira s uspješnijim liječenjem".

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu rekao je da im se  javljaju pacijenti  koji traže pomoć, posebno oni izvan Zagreba, jer se teško probijaju kroz sustav.

"Riječ je o pacijentima koji su stariji, možda manje informatički pismeni i pod utjecajem teških terapija, što su ključni razlozi neorganiziranosti", rekao je Belina te upozorio da i dalje u Hrvatskoj ne postoji udruga pacijenata koja bi sustavno radila na poboljšanju statusa oboljelih.


Reci što misliš!