Lifestyle

pop psihologija

Što je sindrom najstarije kćeri?

Što je sindrom najstarije kćeri?
Shutterstock

Biti najstarija kći znači osjećati se kao da nikad ne činite dovoljno i da ste odgovorni za svačiju sreću. Tako barem govore starije sestre koje, koristeći hashtag #EldestDaughterSyndrome, govore o zajedničkim karakteristikama najstarijih kćeri.

Njihove objave su prikupile impresivnih 24.7 milijuna pregleda na TikToku.

Iako sindrom najstarije kćeri nije klasificiran kao službeno stanje, žene diljem svijeta počele su koristiti taj izraz za opisivanje emocionalnog tereta koji preuzimaju tijekom odrastanja, i čini se da ga se nikad neće riješiti.

"Biti najstarija kći je kao neplaćeno stažiranje do kraja života", opisala je jedna žena.

Psihologinja Rina Bajaj tvrdi da se kod nekih žena zaista može uočiti da su najstarije kćeri u obitelji.

"Prvorođena djeca, posebno kćeri, ponekad su pod većim pritiskom da daju primjer, da su akademski uspješne i preuzimaju vodeće uloge u svojim obiteljima", pojasnila je dr. Bajaj za The Sun.

Neki roditelji na najstariju djecu prebacuju puno dužnosti

Redoslijed rođenja sam po sebi ne utječe na osobnost, ali može utjecati na to kako se obitelj odnosi prema vama i kako vas vidi te na to kako se na kraju ponašate.

"Neki roditelji na najstariju djecu prebacuju puno dužnosti. Iako takvi zadaci mogu pomoći da starije dijete postane zrelije i kompetentnije, oni mogu biti vrlo štetni. Odrastate svjesni da imate veliku odgovornost i visoka očekivanja koja morate ispuniti, što ljude dovodi do toga da postanu perfekcionisti dok pokušavaju dosegnuti te nevjerojatno visoke standarde", pojašnjava psihologinja.

Iako perfekcionizam ima svojih dobrih strana, nekoliko studija otkrilo je da perfekcionisti imaju višu razinu stresa, burnouta i anksioznosti. 

"Konstantan osjećaj potrebe za ispunjavanjem tuđih očekivanja tijekom odrastanja također može dovesti do snažne potrebe za odobravanjem ili potvrdom autoriteta", dodala je dr. Bajaj.

Samopožrtvovnost je još jedna karakteristika osobe sa sindromom najstarije kćeri.

"One su često prisiljene dati prednost dobrobiti i osjećajima drugih nauštrb vlastite sreće ili ispunjenja. S vremenom, zbog ovog obrasca samozanemarivanja, najstarijoj kći može se dogoditi da se nađe u situaciji u kojoj ima osjećaj da ne zna tko je ona zapravo i što želi od života", kaže psihologinja.

Dr. Bajaj savjetuje svima koji misle da pate od sindroma najstarije kćeri da vježbaju postavljanje granica i daju prioritet brizi o sebi, što može pomoći u ublažavanju osjećaja pretjerane odgovornosti i perfekcionizma.

"Možda zvuči nezamislivo, ali počnite davati i dijeliti zadatke članovima obitelji umjesto da sve preuzimate sami. Niste sebični jer povremeno sjedite i dopuštate da stvari krenu po zlu", poručila je.


Reci što misliš!