Lifestyle

riječ stručnjaka

Kako obaviti proljetno čišćenje u jednom danu?

Kako obaviti proljetno čišćenje u jednom danu?
Shutterstock

Proljetno čišćenje doma garantira ugodniji i ljepši izlazak iz zime i puno više uživanja u vlastitom domu. Iako većina ljudi misli da je potrebno utrošiti puno vremena, ali uz određene trikove svaki dom će izgledati urednije.

Čim krenu topliji dani i prvo rascvjetano proljetno cvijeće boljeg smo raspoloženja, sve češće širom otvaramo prozore i više uživamo u životu.

Također više svjetlosti u našim životima poziva nas da se više krećemo, ali i da detaljno počistimo dom. Proljeće "otkriva" svu prašinu u našim domovima, natrpane ormare koje treba presložiti, a vide se i masne mrlje na kuhinjskim elementima.

Upravo zbog toga, ali i zbog puno više energije kojom smo prožeti često uz prve vjesnike proljeća krećemo u detaljnije proljetno čišćenje. No uvijek je dobro znati nekoliko trikova kako bi sve bilo brže i obavljeno, čak za samo jedan dan, a naravno važno je imati i kvalitetne proizvode uz koje ćemo biti učinkovitiji. 

Trikovi i proizvodi uz koje će svaki dom blistati

Ako proljetno čišćenje nije baš najzabavnija ideja za tebe onda će sljedeći savjeti biti vrlo korisni. Za početak je važno odrediti prioritete i izbjeći najčešće pogreške koje samo oduzimaju vrijeme. Imaj na umu da je početak proljeća idealno vrijeme za uklanjanje prašine i osvježenje životnog prostora.

Važno je napraviti plan

Za brzo proljetno čišćenje važno je napraviti plan, kako bi se prelazilo sa zadatka na zadatak. Za početak je uvijek važno krenuti od čišćenja prostorije koja se najviše koristi - kupaonica i kuhinja.

Ipak se radi o prostorijama za koje je potrebno odvojiti najviše vremena. Dok se čisti također je najbolje staviti rublje na pranje i sušenje, uključiti perilicu posuđa, ali i odmah pošpricati sve kupaonske površine kako bi čišćenje bilo lakše.

Također kako bi sve bilo brže gotovo, odmah na početku na masne površine potrebno je našpricati proizvod za  odmašćivanje jer će kasnije čišćenje biti puno lakše.

Brzinsko pospremanje površina

Kako bi se lakše odradilo proljetno čišćenje, na početku dana je potrebno staviti sve stvari na svoje mjesto odnosno raščistiti površine. Proljetno čišćenje nije vrijeme za uklanjanje stvari nego za temeljito čišćenje svih površina i uklanjanje prljavštine. Kreveti se trebaju odmaknuti kako bi se došlo do svakog kutka. Važno je da na kraju dana sve površine i podovi budu čisti, ali i da prozori opet blistaju.

Od gore prema dolje

Možda ovo zvuči očigledno, ali uvijek je dobro ponoviti - treba pustiti gravitaciju da napraviti dio posla. Prvo se briše prašina s ormara, lustera i kreće se prema nižim površinama.

Usisavanje i pranje podova se radi na kraju. Također je najbolje prvo odraditi brisanje suhim krpama, a tek onda prijeći na čišćenje vodom. Na primjer, na početku se obrišu sva ogledala, radne površine i namještaj, a onda se ide na ribanja kade, tuša, umivaonika i WC-a. Ne smiju se zaboraviti ni zone koje se često diraju poput ručki na vratima, prekidači i uređaji.

Važni ciljevi

Proljetno čišćenje podrazumijeva rješavanje zadataka koji se općenito zanemaruju tijekom svakodnevice. Odaberi nekoliko stvari s ovog popisa koje obavezno treba urediti: pranje prozora, čišćenje perilice i pećnice, čišćenje kauča i sličnog namještaja.


Reci što misliš!