Lifestyle

nemojte ih ignorirati

Znakovi u očima koji sugeriraju da se trebate javiti liječniku

Znakovi u očima koji sugeriraju da se trebate javiti liječniku
Profimedia

Briga za zdravlje je važna. Svi bismo trebali paziti na velike promjene ili neuobičajene simptome i provjeriti što se događa primijetimo li ih.

Oči su dio tijela na koji često ne obraćamo pažnju, a nije loše pregledati ih s vremena na vrijeme. I one su podložne promjenama i utjecajima godina i trebalo bi ih paziti.

Svi s vremena na vrijeme osjećaju umor očiju povezan s korištenjem ekrana, ali postoje i druge stvari na koje treba obratiti pažnju. Neke promjene u vidu frustriraju, ali nisu ozbiljne, a važno je znati razlikovati ih od onih koje bi mogle postati problem.

Nije neobično da s godinama postaje teško fokusirati predmete koji su nam blizu, a i trepavice se mogu stanjiti. Ali i drugi faktori mogu uzrokovati ozbiljne probleme ako se ne liječe kako treba. Npr. s godinama se može javiti i osjećaj nadraženosti, suhoće i ljepljivosti u očima.

Daily Star piše da očna leća može postati manje elastična, a smanjuje se i naša sposobnost da vidimo noću, što otežava vožnju u mraku. Tada problemi kao što su katarakta, makularna degeneracija i dijabetička retinopatija mogu dovesti do gubitka vida.

No, prema Medicinskom fakultetu Harvard, postoje stvari na koje možete obratiti pozornost, a koje mogu ukazivati na to da imate problem koji je malo ozbiljniji. Što prije uočite potencijalne probleme, veća je vjerojatnost da ćete spasiti svoj vid. Čak i ako problem nije osobito ozbiljan, uvijek je važno otići na pregled kako biste bili sigurni da ni na koji način ne utječe na vaš vid.

Znakovi upozorenja

Stručnjaci kažu da ako ste iskusili bilo koji od sljedećih znakova ili simptoma, trebate kontaktirati svog liječnika opće prakse kako bi vam pregledao oči:

Promjena boje šarenice
Križanje očiju
Tamna mrlja u središtu vašeg vidnog polja
Poteškoće s fokusiranjem na bliske ili udaljene objekte
Dupli vid
Suhe oči sa svrbežom ili pečenjem
Epizode mutnog vida
Prekomerni iscjedak ili suzenje
Bol u očima
Bljeskanje
Rastuća kvrga na kapku
Oreoli (obojeni krugovi oko svjetla) ili odsjaj
Maglovit ili zamagljen vid
Nemogućnost zatvaranja kapka
Gubitak perifernog vida
Crvenilo oko oka
Točke u vašem vidnom polju
Iznenadni gubitak vida
Problem s prilagodbom na tamne prostorije
Neuobičajena osjetljivost na svjetlo ili odsjaj
Veo koji ometa vid
Linije u vidnom polju


Reci što misliš!