Dobra kužina
Iznenađujući sastojak s kojim se rade sočni cupcakesi
Umjesto maslaca u kremi upotrijebite veganski margarin, a poslužiti se možete i s nešto biljne zamijene za mlijeko. Lagani kolač koji se peče u malim kalupima najjednostavnija je definicija cupcakea.
Ova američka slastica za koju je prvi recept objavljen još 1796. godine u Američkoj kuharici Amelije Simmons se nakon pečenja često služi s bogatom kremom na bazi mliječnih proizvoda i šećera.
Cupcake možete napraviti čak i ako ne jedete namirnice
životinjskog porijekla.
Veganske zamjene za pečenje slastica
Umjesto jaja, poslužite se veganskom majonezom koja se
obično radi od soje i ulja. Sočnost kolaču dat će i nešto zrele
banane.
Iako ovaj recept zahtijeva samodizajuće brašno, u smjesu je
poželjno dodati ekstra sode bikarbone kako biste bili sigurni da
se slastica odgovarajuće dignuti.
Umjesto maslaca u kremi upotrijebite veganski margarin, a
poslužiti se možete i s nešto biljne zamijene za mlijeko.
Kremastu teksturu i "tijelo" dat će joj i nešto glatkog maslaca
od kikirikija.
Sastojci:
240 g samodizajućeg brašna
240 g veganske majoneze
140 g šećera
2 velike banane
1 čajna žličica sode bikarbone
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice soli
Za kremu:
250 g šećera u prahu
80 g margarina
25 ml biljne zamjene za mlijeko
2 žlice glatkog maslaca od kikirikija
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
U kalup za muffine stavite papirnate kalupe i stavite sa
strane.
Pripremite smjesu za pečenje: u jednoj zdjeli pomiješajte brašno,
šećer, sol i sodu bikarbonu, a u drugoj zdrobite banane, te
pomiješajte s veganskom majonezom i ekstraktom vanilije.
Ulijte mokre sastojke u brašno i ručno pomiješajte.
Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup.
Pecite cupcakese oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Provjerite čačkalicom jesu li pečeni prije nego što ih izvadite
iz pećnice.
Napravite kremu: u mikseru pomiješajte veganski margarin i šećer
u prahu. Miksajte sastojke dok se ne sljube. Postupno dodajte i
malo biljne zamjene za mlijeko.
U pripremljenu kremu ručno umiješajte dvije žlice glatkog maslaca
od kikirikija.
Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku kremu, pa istisnite na
ohlađene cupcakeove. Dobar tek!
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!