dobre ideje
Pet načina kako spriječiti suze dok režete luk
Kada se luk ošteti rezanjem on oslobađa enzime sintaze i sulfokside koji stvaraju novu kemijsku reakciju i nastaje sulfonska kiselina
Prema jednostavnijoj verziji, za suze u očima krivo je isparavanje sumpora koji se nalazi u stanicama luka. Ali ipak sam sumpor nije dovoljan da nas natjera na suze, jer i on sam mora proći nekoliko kemijskih reakcija prije nego dospije do očiju koje ga prepoznaju kao uljeza.
Ovo povrće apsorbira sumpor iz zemlje koji im pomaže pri formiranju organskih molekula (aminokiselina) zvanih sulfoksidi, koje su i krive (zaslužne) za karakteristični miris i okus luka.
Kada se luk ošteti rezanjem on oslobađa enzime sintaze i sulfokside koji stvaraju novu kemijsku reakciju i nastaje sulfonska kiselina. Ali to nije kraj – sulfonska kiselina jako je nestabilna i lako se pretvori u spoj nazvan sin-propanetial-S-oksid.
Tek kada ovaj spoj dospije i do očiju, višestruki živčani završeci u rožnici ga registriraju kao tvar koja bi mogla naštetiti našim očima te se otpuštaju refleksne suze.
Zato, koji god da ovih procesa spriječite, smanjit ćete i plakanje, prenosi Net.hr.
Evo kako to možete učiniti.
1. Oštar i tanak nož
Što je nož oštriji, manje će “gnječiti” luk pa će i manje stanica otpuštati iritirarujće sulfookside.
2. Žvačite žvakaću
Ovako će druge arome najdačati spojeve sumora.
3. Namočite luk u hladnu vodu
Što su molekule hladnije, to su sporije i teže dolaze do vašeg oka, no još važnije, voda će isprati spojeve prije nego reagiraju i postanu iritirajući plin. Neki savjetuju i zamrznuti luk (ako je za pirjanje), ili rezati ga pod mlazom vode.
4. Ventilator
Čisto mehanički, ventilator će otpuhati plin koji vam tjera suze na oči. Slično će djelovati i rezanje luka pod napom.
5. Upalite svijeću
Kao što upija mirise, tako će privući i molekule.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!